Manje za više

64. PULA – 4. DAN

Izlet

Renomirani hrvatski dokumentarist Igor Bezinović predstavio je sinoć svoj igranofilmski prvijenac „Kratki izlet“, prema motivima djela Antuna Šoljana, koji se ističe među dosad prikazanim filmovima.

Radnja filma dosta vjerno slijedi roman, iako je prilagođena današnjici, a glavni junaci su mladi partijaneri koji s motovunskog festivala kreću u potragu za samostanom s freskama. Iako ovakav roman nije baš jednostavno prebaciti u filmski medij, Bezinoviću je to pošlo za rukom ponajprije zato jer vizualni stil i atmosfera dominiraju u odnosu na radnju.

Redatelju je pošlo za rukom stvoriti dozu tajanstvenosti i mistike, koji su začuđujući čak i nama koji dobro poznamo Istru i ne doživljavamo je prvenstveno kao idealiziranu, egzotičnu destinaciju. No, to nije narušilo uvjerljivost i autentičnost prikazanog svijeta, gdje se tradicijski elementi (glazba, mitologija) vrlo fino i nenametljivo prožimaju sa suvremenošću.

Čini se da je toj ujednačenosti dosta pridonijelo i redateljevo dokumentarističko iskustvo praćenja života, nasuprot učestaloj sklonosti da se u film ubacuje sve što autoru padne na pamet i što mu se čini da bi moglo biti efektno. Bezinović je odabrao pristup u kojem se poduzima manje da bi se postiglo više i napravio dojmljivu propusnicu u svijet dugometražnog igranog filma.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


− 2 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum