Izložba Živka Grozdanića Gere u Poreču

izložba srpskog umjetnika Živka Grozdanića Gere bit će otvorena u četvrtak, 3. kolovoza u 20 sati, u porečkoj Galeriji Zuccato.

Živko Grozdanić Gera (Vršac, 1957.) jedan je od ključnih srpskih umjetnika radikalne prakse. Završio je likovnu akademiji u Sarajevu 1983. Izlagao je na više od 200 skupnih i 50 samostalnih izložbi. Od gera2012. vlasnik i ravnatelj Geramuseuma u Velikom Središtu, kraj Vršca.

Grozdanić sebe vidi ne samo kao „stvaraoca“ u autonomnom svijetu umjetnosti, već kao antropologa ili konceptualnog umjetnika koji djeluje u konkretnoj povijesnoj i geografskoj kulturi s materijalnošću kulture kao specifične društvene prakse. Njegov alegorijski rad je projekt interventnog djelovanja u svijetu objekata kulture i od kulture, a njegovi objekti, skulpture ili instalacije, njegov rad i kulturalni tekstovi poremećaja i oblikovanja svakodnevice postaju praksa „umjetnosti u epohi kulture“.

Alegorijanac radi slično i blisko kao i konceptualni umjetnici prošlog stoljeća koji su radili s idejama, on analizira svoje ideje i prerađuje ih kroz materijal u alegorijski prizor. Za Alegorijanca ideja je materijal umjetničkog izražavanja, ali ona je ujedno i gomila materijala koja skriva ideju i u tom smislu joj pomaže opstati utopljena u formu.

Kustosica izložbe je Ivana Jaković (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb), a organizatori su Institut za istraživanje avangarde, Pučko otvoreno učilište Poreč i Kolekcija Marinko Sudac.

Izložba ostaje otvorena do 26. kolovoza.

Izvor

Leave a Reply


8 + 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum