“VRTNI ĐIR” u Gradskoj radionici: Raphaël Perrenoud i Lučka Koščak „Zemlja“

Hibridno scensko djelo “Zemlja” nastalo u suradnji švicarskog cirkuskog akrobata i plesača Raphaëla Perrenouda te slovenske kiparice Lučke Koščak zatvara ovogodišnju sezonu “Vrtnog đira” u petak, 27. listopada, s početkom u 19 sati u Gradskoj radionici u Puli.

Foto by Tone Stojko_01Projekt “Zemlja” predstavlja kratki performans u kome se cirkuske i plesne vještine susreću s umjetničkim izričajem skulpture pri čemu se uprizoruju fundamentalne suprotnosti: kretanje i nepokretnost, trenutak i vječnost, a kratkotrajne akrobacije suočavaju se s dugotrajnom kontemplacijom postavljenih skulptura. Upravo koliko se akrobacija fokusira na korištenje i prisvajanje prostora, skulpture još i više  postavljaju pitanje temporalnosti. Od drevnih rituala pa do budućnosti u kojoj sve strukture nestaju, “Zemlja” opisuje usamljeno putovanje kroz život, smrt i onkraj. Na koncu, kad sve iluzije nestanu, samo će krv i stijena ostati. Prva verzija “Zemlje” razvijena je u kazalištu, s velikom ulogom rasvjete. Kroz rezidenciju u Puli, priprema se izvedba na otvorenom i na taj način prilagođava specifičnom prostoru i otvaranju novih mogućnosti i usmjerenja.

Raphaël Perrenoud se školovao u ženevskoj cirkuskoj školi “Théâtre-Cirqule” i francuskoj nacionalnoj cirkuskoj školi u Rosny-sous-Bois gdje je specijalizirao parternu akrobaciju, trampolin i jednostruki obruč. Nakon diplome 2008. upustio se  nomadski život, proputovao šezdesetak zemalja i sudjelovao u izvedbama 19 različitih cirkuskih grupa. 2016. osniva vlastitu grupu “l’Étranger”, a projekt “Zemlja” u suradnji s Lučkom Foto by Tone Stojko_02Koščak prvo je djelo nastalo u samostalnoj produkciji. Raphaël je također podučavao akrobatski pokret na radionicama u Ženevi, Pragu, Seattlu, Meksiku, Kambođi i Nepalu. Tijekom godina razvio je osobni stil aktrobatskog jezika, na razmeđi cirkuskih vještina, gimnastike, capoiere i Flying Low tehnike. Njegov način kretanja govori za sebe i radije postavlja suptilna pitanja nego što ilustrira jednostavna značenja.

Lucka Koščak studirala je na Sveučilištu u Ljubljani te ESAV u Ženevi. Njezine skulpture nalaze se u različitim okruženjima poput crkve u Zvewegemu (Belgija), kapelice u Zalni (Slovenija), javnim parkovima (Grosuplje, Maribor, Izola), sjedištima međunarodnih organizacija (ITU i UNHC u Ženevi) te privatnim kolekcijama i galerijama. Predstavljala je Sloveniju na EXPO 2000 u Hannoveru te Masterclass u St.Petersburgu. Njezino stvaralaštvo nije vezano samo uz likovnu umjetnost već se proteže i na druga područja poput kazališta, fotografije, filma i plesa, a dio njenog rada čini i art terapija. Kao autorica više javnih skulptura u Sloveniji, pokrenula je ideju Grosuplje – Grad skulptura kada je 2004. odabrana za izvedbu velikih skulptura u gradskom javnom prostoru. Redovno izlaže svoja djela na izložbama u europskom prostoru, a nedavno je odabrana da izlaže na 14. Međunarodnom Bijenalu Cerveira u Portugalu. Majka je dvoje djece i aktivno angažirana u socijalnim, humanitarnim i aktivnostima solidarnosti.

Ulaz na sve programe i aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Programe Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.
Fotografije Tone STOJKO

Leave a Reply


7 + = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum