Indeks za cenzuru podjelio Nagrade za slobodu izražavanja za 2018.

Javni umjetnički projekt i web stranica koja govori o nezadovoljstvu na Kubi i kolektiv mladih blogera i web aktivista koji daju glas mišljenju mladih iz Demokratske Republike Kongo su među dobitnicima Nagrade za slobodu izražavanja za 2018. godinu koju dodjeljuje Indeks za cenzuru (Index on censorship).

Među pobjednicima, kojima su nagrade uručene u četvrtak 19. travnja na svečanosti u Londonu je i jedina organizacija za ljudska prava koja još uvijek djeluje u Egiptu i jedna istraživačka novinarka iz Hondurasa koja redovito riskira život za pravo na izvještavanja o tome što se događa u njenoj zemlji.

Nagrade su podijeljene u četiri kategorije: umjetnosti, kampanje, digitalni aktivizam i novinarstvo. Dobitnici su: kubanski umjetnički kolektiv Muzej neslaganja (umjetnost); Egipatska komisija za prava i slobode (kampanje); Habari RDC, kolektiv mladih kongoanskih blogera i aktivista (digitalni aktivizam); i honduraška istraživačka novinarka Wendy Funes (novinarstvo).

“Pobjednici zaslužuju globalno priznanje za nevjerojatan posao koji su odradili, a kao i svi drugi nominirani, oni se hrabro bore protiv osobnih i političkih prepreka samo da bi se i drugi mogli slobodno izražavati“, kazala je ravnateljica Indeksa za cenzuru Jodie Ginsberg.

Izvor

Leave a Reply


7 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum