Preminuo Ermanno Olmi


Tijekom ovog proljeća napustila su nas dvojica istinskih veterana i velemajstora talijanskog filma.

Prije nekoliko tjedana preminuo je Vittorio Taviani, stariji od dvojice braće, a jučer (07. svibnja) je otišao Ermanno Olmi. Rođen u Bergamu 1931. godine, ovaj redatelj studirao je režiju u Milanu, a prvi zapaženiji film mu je dugometražni „Vrijeme je stalo“ (1959). Tijekom iznimno duge i plodne karijere režirao je preko 90 naslova, među kojima ima dugih i kratkih, dokumentarnih i igranih, kino i televizijskih filmova, a zadnji film režirao je prošle godine.

Tijekom te impresivne redateljske karijere, koja je trajalo preko šest desetljeća, vrhunac nastupa tijekom 1970-ih i 80-ih kada režira znamenite filmove „Drvo za klompe“ i „Legenda o svetom pijancu“, u kojima naročito dolazi do izražaja njegova redateljska tankoćutnost. Olmi je redatelj izrazite humanističke otvorenosti, sklon sofisticiranoj obradi vjerske problematike, a ujedno vrlo nadahnut u prikazu čovjekovog suživota s prirodom. Zadnji zapaženi film mu je povijesna drama „Vojničko zvanje“ iz 2001. godine.

 

E. L.

Leave a Reply


8 − = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum