Počinje 20. Festival Media Mediterranea

Suodnos tehnologije i prirode

• Festival Media Mediterranea u organizaciji udruge Metamedij koji ove godine slavi 20. rođendan s temom „Tehnologija + priroda“ bit će održan u četvrtak, 16. kolovoza u 20.30 sati u galeriji SKUC te u petak, 17. i subotu 18. kolovoza od 18 sati u Titovom parku i Muzeju suvremene umjetnosti u Puli.

„Nemamo oštre kandže, nemamo rogove niti mijenjamo boju da bi se stopili s okolinom. Nismo brzi, a nemamo ni žlijezde otrovnice. Ne rastu nam nove ruke ili noge kada ih izgubimo niti možemo disati pod vodom. Ali imamo mozak. Mozak koji nam omogućuje apstraktno razmišljanje i posljedično, jezik za prijenos znanja kroz generacije. Kao vrsta sposobni smo “ispraviti” gotovo sve “nedostatke” našim umom. Izrađujemo alate koje koristimo kao produžetke naših tijela i umova, alate koji nekad više, a nekad manje uspješno osiguravaju ustrajnost naše vrste. Taj skup znanja i alata nazivamo tehnologijom. Kao kontrapunkt tomu, koristimo riječ “priroda” riječ koja označava ono nastalo izvan tehnologije, ono, uvjetno rečeno, stihijski van ljudskog utjecaja i djelovanja. Na Media Mediterranei 20 zanima nas percepcija pojmova ”tehnologija” i ”priroda”, kao i njihov suodnos. Bez puno razlaganja kako smo mi kao vrsta preživjeli 50+ tisuća godina?“, navodi Oleg Šuran u opisu okvirne teme festivala.

Festival počinje galerijskom izložbom „Zlatna lubenica 2.0“ u SKUC-u. Zlatnu lubenicu čine umjetnički radovi odabrani na natječaju za autorske radove iz područja suvremene umjetnosti koji su direktno povezani s temom festivala, a koriste nove medije i tehnologije. Najbolji radovi producirani su i prezentirani na samom festivalu. Autor natječaja je udruga Metamedij, a članovi stručnog žirija su Sunčica Ostoić, Oleg Šuran i Marko Vojnić Gin. Natjecanje Zlatna lubenica namijenjeno je mladim umjetnicima iz Hrvatske koji se već na neki način bave suvremenom i/ili novomedijskom umjetnošću, interaktivnim instalacijama i interdisciplinarnim umjetničkim praksama. Natjecanje ovog formata omogućuje razvoj festivala kao platforme za promociju domaćih autora (online i na samom događaju), produkciju radova manje afirmiranih autora, povezivanje domaćih i stranih umjetnika, te stvaranje mjesta za razmjenu ideja, znanja, iskustava. Ovogodišnji finalisti koji će se predstaviti na festivalu su Tin Dožić, Petra Orbanić, Ivana Tkalčić, Josipa Škrapić, Noel Šuran i Ivana Škvorčević. Gostujući autori izložbe su Susana Soares i Maja Smrekar.

Program u Titovom parku:

17.  +  18.  08.  2018.

Novomedijske instalacije

MM20 – je instalacija koja projicira arhivu dvadeset godina postojanja festivala Media Mediterranea. Rad spaja razne vizualne materijale i fotografske zapise nastale od 1999. godine odnosno od početka održavanja festivala.

Digitalni otpad – GIF scenariji

instalacija sačinjena od radova koji su pristigli na otvoreni natječaj za GIF animacije. To su radovi nastali recikliranjem “digitalnog otpada” – svih neželjenih fotografija koje zauzimaju kilobajte u mobitelu, fotoaparatu ili računalu. Instalacija uključuje neobjavljene fotografije, nezadovoljavajuće selfije, fotografije s greškom, duplikate i slične materijale pretvorene u stop-motion animacije, fotografske kolaže, ručne animacije i animirane tekstove.

Mini Mediterranea – radionice za djecu

Radionica DiA DAI SAI – Doživljaj izmišljenosti

petak, 17.08.2017., od 19:00 do 21:00 sati, Titov park.

Dia DAI SAI je kolektiva arhitekata koji izvodi prostorne vježbe s djecom. Punim imenom Sekcija Djeca i Arhitektura, pod okriljem Društva arhitekata Istre – kolektiv djeluje od 2010., nastao sa željom da doprinese osnovnom likovnom obrazovanju u zakinutom školskom kurikulumu, optimalnoga opterećenja od cijelih jedan sat tjedno. Kako bi to ostvarila, DiA DAI SAI prostor objašnjavaju kroz igru, gestu, događaj i pritom namjerava osnažiti senzibilitet za 3D granice koje na mnogostruke načine definiraju našu stvarnost.

FabLabbing – FabLab Hrvatska

petak, 17.08.2018. i subota 18.08.2018., od 18:00 do 21:00, Titov park.

Radionica je namijenjena upoznavanju s osnovama 2D digitalizacije te 3D ispisa. Polaznici radionice moći će izraditi svoj crtež ili kolaž kojeg će potom prenijeti kao otisak na tkaninu, a najbolji će rad dobiti i predmet izrađen na 3D printeru. FabLab je neprofitna udruga građana osnovana 2013. s ciljem upoznavanja s novim tehnologijama digitalne proizvodnje, koje koriste za uključivanje prvenstveno mladih i unapređenje njihovih STE[A]M vještina.

Radionica izrade robota – Lovro Dujnić

Vrijeme održavanja radionice: petak, 17.08.2018. i subota 18.08.2018., od 18:00 do 21:00, Titov park.

Jedan motorić i nešto markera tvori malog robota koji se giba po papiru i ostavlja raznobojne tragove. Na radionici će sudionici naučiti osnove elektrotehnike i mehanike uz dobru zabavu. Lovro Dujnić radi u Strojarsko tehničkoj školi Fausta Vranića kao suradnik u nastavi. U slobodno vrijeme bavi se elektrotehnikom, mehanikom, robotikom, astronomijom, fotografijom i općenito izradom, popravcima i restauracijom stvari iz svih domena pa i više. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima iz inovacija te je dobitnik prestižnih priznanja i medalja iz raznih država svijeta.

Piknik Soundtrack

Petak, 17.08.

20:00 – 20:45 WunschBaum Project

21:00 – 01:00 Dj Marino & Dj M. Funkovich & Dj Cube + VJ’s

Subota, 18.08.

19:00 – 21:00 Solidarna eko kuhinja (SEK)

19:00 – 22:00 Morski + gosti

22:00 – 01:00 Meets Foreigners Everywhere (Trip Hop – Dub Set) + VJ’s

Postmodernistički koncept glazbeno gastronomskog programa koji će vam uz zvukove “moderne klasike” dueta WunschBaum Project i DJ programa koji vam donosi glazbenu retrospektivu prvih dvadeset godina Media Mediterranee te organsku hranu SEK (solidarna ekološka kuhinja) učiniti boravak u parku nesvakidašnjim iskustvom.

WunschBaum Project Anamuhr (Anamarija Škara) i Sakadas (Branko Škara)

Ansambl djeluje već niz godina u različitim komornim sastavima te izvodi repertoar od starih majstora, baroknih sonata, klasičnih i romantičnih djela, do suvremenih skladbi i jazza, te organske elektroničke glazbe. Također stvara autorsku glazbu uporabom klasičnih i elektronskih instrumenata. Na 20. Media Mediterranea festivalu vam se predstavljaju s prigodnim programom u sastavu komornog dueta flaute, klarineta i elektronskih instrumenata.

Morski/DJ Marino

Morski je pseudonim Marina Jurcana (Dj Marino) koji je nakon bubnjarske karijere i svirke po raznim alter/garage rock bendovima u 80-ima i 90-ima, bubnjarske palice zamijenio gramofonskim pločama i rock klubove psy trance party početkom 90-ih. Rezident DJ u legendarnom Fort Bourguignonu krajem 90-ih. Tijekom 2000. više se bavi vlastitom produkcijom i sve rijeđe nastupa na party-jima. Za ovu priliku pušta free style electro, od ambienta do deep dub-a.

BukaNoise Collective Meets Foreigners Everywhere (Trip Hop – Dub set)

Udruga i istoimeni kolektiv – BukaNoise djeluje na području suvremene umjetnosti, točnije likovne umjetnosti, izvedbene umjetnosti i suvremenog plesa, filmom i videom te autorskom glazbom i dj kulturom. Za glazbeni dio brinu se Matko Banković i Marko Vojnić i to na više polja. Imenom BukaNoise Collective Matko i Marko nastupaju od 2016. iako im počeci sežu još na prvim Media Mediterrane festivalima. Kroz back to back dj-ing i vj-ing miješaju više glazbenih stilova, prvenstveno baziranih na zvuk ranih 2000- ih i etiketa poput Ninja Tune, Warp Records, !K7 i drugih. Foreigners Everywhere je AV dub projekt Marka (audio) i Matka (video) nastao 2016. F.E. se sa vremenom širi i surađuje s drugim umjetnicima poput Too Faar, Prancing D, Ivana Vojnić Vratarić i drugih. Upravo rade na materijalu “Il tuo paese non esiste” koji bi trebao izaći 2019.

DJCub

Zaljubljenik u elektronsku glazbu i jedan od glavnih pokretača Metamedijinih programa početkom 2000-tih. Aktivnije se bavi dj-iranjem od 2003. godine. Za ovu prigodu pripremiti će deep i funky house set.

SEK – solidarna ekološka kuhinja: Tea Bevandić i Andreja Buić

Nastala kao prirodni nastavak SEG grupe i SET tržnice. Dvojac u kuhinji, Tea Bevandić i Andreja Buić, dvije su zaljubljenice u kuhinju i sve oko nje. U pripremi hrane koriste isključivo sezonske, lokalne i ekološki uzgojene namirnice spajajući tradiciju s modernim gastro trendovima. Svoju hranu vole predstavljati same i uvijek su spremne za akciju, pa ukoliko želite tradicionalnu istarsku panadu, šalšu od pomidora ili pak paštu s rogačem, marmeladu od krastavaca, možda puding od lubenice… recite im to. Dvije duše, dva srca spremaju vam hranu s licem ’

Off program @MSUI

Heute wird Morgen Gestern sein – Today will be tomorrow’s yesterday (Pula version) by Ariane Trümper

U sklopu Summer Sessions rezidencije, mlada umjetnica Ariane Trümper predstavit će svoj rad u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. U ovoj scenografskoj zvučnoj i videoinstalaciji promijeniti vrijeme čini se mogućim. Vrijeme će naizgled teći unatrag, onesposobljavajući pravila prostora i vremena. Slike će biti preusmjerene putem medija,izmjenjujući njihove istine, a percepcije će biti izazvane. Interaktivni događaj koji poziva gledatelja da istraži nemoguću želju te destruktivni ili konstruktivni potencijal događaja. Summer Sessions je mreža za razvoj talenata ostvarena u suradnji s V2_ Institutom za nestabilne medije iz Rotterdama, a realiziran unutar MI plus platforme koju čine Udruga Metamedij,L.A.E.XXI, Faro11 i Sonitus.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum