FILMSKA 2018. U DESET NASLOVA

Uobičajeno za kraj godine, subjektivno izdvajamo deset naslova koji su obilježili ovu filmski vrlo plodnu 2018., podjednako otvorenu različitim žanrovima i kinematografijama. Pritom se redoslijed navedenih filmova ne odnosi na njihovu kvalitetu.

PRVI ČOVJEK (redatelj Damien Chazelle) je prvorazredno filmsko obilježavanje 50. godišnjice odlaska ljudi na Mjesec. Chazelle majstorski spaja monumentalne prizore osvajanja Mjeseca s emocijama i privatnom tragedijom slavnog astronauta Neila Armstronga (Ryan Gosling).

UTOYA, 22. SRPNJA (redatelj Erik Poppe) je vrhunska rekonstrukcija najveće tragedije u novijoj norveškoj povijesti. Cijeli film u jednom kadru iz perspektive jedne djevojke daje snažan i dojmljiv pogled u nezapamćeni pokolj iznutra.

NAPAD NA NILE HILTON (redatelj Tarik Saleh) ili kad film o suvremenom arapskom društvu sreće neo-noir. Priča o korupciji u egipatskoj policiji i pravosuđu prema kojoj se Lumetovi likovi iz „Serpica“ doimaju poput kamilice.

DOGMAN (redatelj Matteo Garrone) se nastavlja na redateljevu opsesiju talijanskim jugom. Film koji kombinira elemente vesterna i drame u vizualno egzotičnom okruženju.

PROJEKT FLORIDA (redatelj Sean Baker) je osebujan portret siromašnih stanovnika (bijeli proletarijat) napuštenog zabavnog parka u floridskoj suburbiji. Baker iza naizgled nepostojeće radnje pruža slojevit pogled na suvremeno američko društvo.

IZGARANJE (redatelj Lee Chang-dong) se bavi ljubavnim trokutom između troje mladih Korejaca. Redatelj uspijeva postići sjajnu atmosferu uz majstorsku upotrebu prirodnog svjetla.

KRIVNJA (redatelj Gustav Moller) je film koji se odvija u samo jednoj sobi i s dežurnim policajcem na telefonu. Iznimno napeto i odlično režirano s porukom o relativnosti dobra i zla.

IZ NIŠTAVILA (redatelj Fatih Akin) je odlična priča o ksenofobiji, tragediji i osveti. Ova drama u tri čina je sjajan primjer kako bi se filmskim jezikom trebalo baviti problemima suvremene Europe.

TRI PLAKATA IZVAN GRADA (redatelj Martin McDonagh) je priča o nezaustavljivoj majci željnoj pravde za pokojnu kćer. Frances McDormand sjajna je u glavnoj ulozi, a redatelj pokazuje veliko razumijevanje za ljude i njihove slabosti.

ČOVJEK KOJI JE UBIO DON QUIJOTEA (redatelj Terry Gilliam) ili gotovo dva desetljeća života koja nisu potrošena uzalud. Gilliamova megalomanija urodila je pravim Don Quijoteom za 21. stoljeće.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum