Objavljeno multimedijalno izdanje 20 Let Zlatele

Nedavno je objavljeno multimedijalno izdanje 20 Let Zlatele, koji je nastao tijekom 2017. i 2018. godine povodom obilježavanja 20 godina postojanja i djelovanja Kulturno umjetničkog društva Ivan Fonović Zlatela iz Kršana. U sklopu multimedijalnog izdanja objavljeni su najizvođeniji plesovi KUD-a kroz 20 godina djelovanja, kao i dokumentarac „Dvajset koraki“ koji je nastao kao plod istraživanja i snimanja istaknutih članova Zlatele tijekom 2016. i 2017. godine.

„Tendencija ovog projekta je dostojanstveno obilježavanje 20 godina djelovanja našeg kulturno umjetničkog društva, a video snimkama zabilježiti postojeće stanje plesova koji se njeguju u našem društvu, kao i dokumentirati brojnu građu govornika o dugogodišnjem djelovanju KUD-a. Valja naglasiti kako su zabilježeni sljedeći plesovi: kršonski balon, šumberski balon, istarska polka, šete paši, polka spašo, valcer, pritilica, rašpa, cambia donne, mafrina, starinski ples, te fragmenti rekonstrukcije tzv. „mrtvog balona“. Ovo su najizvođeniji plesovi našeg društva, no ipak, izvode se još brojni plesovi koje tek treba zabilježiti. zabilježeni plesovi spadaju u baštinu šireg područja kršanštine – labinštine (kršonski balon, šumberski balon, mrtvi balon, istarska polka, šete paši, polka spašo), odnosno šireg istarskog područja (pritilica, valcer, rašpa, cambia donne, mafrina, starinski ples). Budući da je Kršanština prepoznatljiva po nekadašnjim izrađivačima narodnih instrumenata (Ivan Fonović Zlatela, Valter Primožić) te vrsnim tradicijskim glazbenicima i plesačima, netemperirana tradicija je nezaobilazna, kao i noviji oblik plesova (europski) koji se zbog migracija nastanio na ovim područjima, a koji je uz pomoć kazivača revitaliziran“, javljaju iz KUD-a.

osim plesova, izdanje sadrži dokumentarac „Dvajset koraki“ koji govori o ljubavi prema tradiciji, rodnom kraju, plesu i svirci, organiziranim počecima Zlatele sve do današnjih dana.

„Ponosni na godine organiziranog stvaralaštva, iskreno zahvaljujemo svima koji su dali doprinos i koji podržavaju naše djelovanje. oni su svojim radom doprinijeli napretku Zlatele, a posebno mjesto u našim mislima zauzimaju naši pokojni članovi“, zaključuju iz KUD-a.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 6 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum