Posveta Stasenku

U petak (25. siječnja) u Multimedijalnom kulturnom centru Split otvara se hvalevrijedna izložba posvećena istaknutom filmskom autoru Aleksandru F. Stasenku, koji je životni vijek proveo u Splitu (1933 – 1990) kao sin ukrajinskog emigranta.

Iako je diplomirao elektrotehniku, Stasenka je još u mladosti potpuno obuzeo film, a tijekom 1960-ih stekao je i naslov „majstora amaterskog filma“. Od početka 1970-ih režira uglavnom osebujne dokumentarne filmove, na granici poetskih eseja, a potpisao je i nekoliko kratkih igranih filmova. Splitska izložba strukturirana je u tri cjeline.

Prva cjelina je arhivskog i sociološkog karaktera (izloženi scenariji, diplome, nagrade, plakati filmova i slično), druga predstavlja video i prostorne instalacije četiri umjetnika (Alvaro Congosto, Zoran Dragelj, Vlado Zrnić, Ivan Perić) na temu Stasenkove umjetničke ostavštine, dok treća cjelina obuhvaća najbolje Stasenkove filmove prema odabiru filmskog kritičara Marka Njegića. Ova, sudeći prema navedenom, vrlo zanimljiva izložba otvorena je do 11. veljače.

 

E. L.

Leave a Reply


5 + = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum