Luksuz Punk Fašnik u Klubu Pulske filmske tvornice

Projekcija kratkometražnih filmova nastalih u okviru filmskih, medijskih, edukacijskih programa Luskuz Produkcije iz Krškog u Sloveniji na programu je u četvrtak, 14. veljače u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice. Filmovi se dotiču tema socijalne osjetljivosti i kreativna su reakcija mladih na društvene procese, probleme zajednice te urbana refleksija naše svakodnevice.

Luksuz Produkcija produkcijski je video odjel udruge „Društvo saveznika za mekano slijetanje“ (Društvo zaveznikov mehkega pristanka, DZMP) iz Krškog osnovane 1997. godine. Godine 2001. platforma Luksuz Produkcije postaje neizbježnom „video učionicom“ za mlade video autore i svojevrsni produkcijski centar za nadolazeće generacije filmskih i video autora. Luksuz Produkcija jedan je od pionira demokratizacije filma kao medija u Sloveniji.

U posljednjih dvadeset godina više od tisuću polaznika i volontera producirali su i napravili nekoliko stotina kratkometražnih filmova u sklopu raznovrsnih filmskih projekata koje je pokrenuo i organizirao Luksuz. Filmovi Luksuza redoviti su gosti filmskih festivala širom svijeta što mladim autorima i produkcijskom „labelu“ DZMP-a donosi brojna priznanja i nagrade. Upravo za „seriju angažiranih dokumentarnih filmova koji donose film na ulicu i ulicu filmu“ Luksuz Produkcija na 16. Festivalu Slovenskog Filma u Portorožu dobiva nagradu “Vesna” za posebna dostignuća.

U ovom izboru predstavit će se dvanaest filmova mladih autora sa različitih filmskih radionica koje je Luksuz organizirao i obuhvaćaju razdoblje od 2003. – 2017. godine. Filmovi su odraz kritičkog, nerijetko satiričnog i provokativnog pogleda na socijalne, kulturne i političke procese te svakodnevicu u Sloveniji, regiji i u svijetu. Teme obuhvaćene ovim izborom dotiču se: kulture mladih, Romske zajednice i manjine, izbjeglica te tema povezanih s migrantima i migracijama, spolnosti i seksualnosti, poteškoćama i ratnim konfliktima te globalizacijom i njenim učinkom i utjecajem.

Filmovi Luksuz produkcije uvid su u razvoj dokumentarističkih formi i estetika, no daleko najvažnije je to što pružaju refleksiju društva, naših individualnih života, želja, snova, aspiracija i nagona, podsjećajući publiku na to koliko su naše stvarnosti i životi delikatni i kompleksni.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržava Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 7 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum