Javni poziv Ministarstva kulture za isplatu jednokratne potpore honorarnim umjetnicima

Na temelju Zaključka Vlade Republike Hrvatske o mjerama za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa i Odluke ministrice kulture, Ministarstvo kulture objavljuje „Javni poziv za dodjelu namjenskih sredstava umjetničkim strukovnim udrugama za isplatu jednokratne potpore umjetnicima“.

S ciljem podrške honorarnim umjetnicima koji nisu bili obuhvaćeni prethodno razrađenim mjerama potpore uslijed epidemije koronavirusa i koji su se u trenucima krize zbog svojeg specifičnog statusa pokazali najranjivijima, Ministarstvo kulture uspostavilo je poseban fond iz kojeg će biti isplaćene jednokratne naknade umjetnicima koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

Na temelju obavljenih konzultacija s predstavnicima umjetničkih strukovnih udruga i pristiglih podataka i prijedloga o specifičnostima svake pojedine djelatnosti, Ministarstvo kulture razradilo je kriterije za dodjelu namjenskih sredstava nezavisnim profesionalcima članovima umjetničkih strukovnih udruga koji nemaju reguliran status, nisu u registru poreznih obveznika, ne uplaćuju samostalno doprinose ili nisu stekli pravo na uplatu doprinosa iz sredstava državnog proračuna.

S obzirom da u ovom trenutku nemamo procjenu svih strukovnih udruga o broju članova koji bi bili obuhvaćeni ovom mjerom, dogovoreno je da najviši iznos jednokratne potpore bude 5.000 kuna za dohodak u 2019. godini iznad 19.500 kuna te 2.500 kuna za dohodak ispod tog iznosa, uz mogućnost da iznosi potpore budu korigirani na više ovisno o broju obuhvaćenih umjetnika. U svakom slučaju, konačni iznosi odobrene potpore definirat će se sukladno broju zahtjeva i raspoloživim sredstvima Javnog poziva.

Sredstva se dodjeljuju za glazbeno, audiovizualno, vizualno, književno i scensko umjetničko područje, a isplaćivat će se tijekom svibnja putem umjetničkih strukovnih udruga u obliku jednokratne potpore.

Prijave su otvorene do 29. svibnja, a više informacija o kriterijima i načinu prijave dostupno je na poveznici.

Izvor

Leave a Reply


6 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum