Plesni kolektiv Gray Box gostuje u preuređenom Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu

Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu u lipnju će posjetiti mađarski kolektiv Gray Box – tijekom rezidencijalnog programa održat će radionicu Utopia/Dystopia (20. lipnja), izvesti plesni solo Secret Garden (30. lipnja) te uključiti lokalnu publiku u istoimeni plesni jam session. Navedeni program događa se u dijelom preuređenom prostoru koji za jedan od dugoročnih ciljeva ima transformirati se u jedinstveni regionalni istraživački plesni centar s međunarodnim značajem.

Gray Box je osnovan 2014. godine u Berlinu, a za cilj ima eksperimentirati s interakcijama i zajedničkim prostorom suvremenog plesa, vizualne umjetnosti i mode: Black Box, White Cube i Catwalk. S jakim naglaskom na vizualno, njihovi multidisciplinarni projekti usredotočeni su na ekologiju, socio-kulturne promjene i subkulture. Koreografije, modni performansi, seanse jedan na jedan uz radionice nude širi odjek na društveno-politički kontekst te izazivaju tijelo kao povijesno disciplinirani, oblikovani i kolonizirani arhiv i živo javno/privatno mjesto za koje i na kojem se vlast i moć neprestano natječe i pregovara.

Tijekom desetodnevne rezidencije, Gray Box će održati radionicu, plesnu izvedbu i plesni jam session. U sklopu stvaranja vlastita nadolazećeg djela, u subotu, 20. lipnja održat će radionica za lokalnu publiku pod nazivom UTOPIA/DYSTOPIA. Radionica je besplatna i namijenjena svima iznad 14 godina, bez obzira na iskustvo i fizička ograničenja. Prijave su obavezne i zaprimaju se do 19. lipnja. Kontakt za prijave: production@zagrebackiplesniansambl.hr.

„Istražujući u pokretu granice između životinjskog i biljnog, između prirode i okoliša, moći i društva, spekulativne fikcije i ekokritike, obuhvatit ćemo granice i mogućnosti kako performans i ples mogu reagirati i izazvati antropocentričnu zagonetku. Tijekom ove plesno-izvedbene radionice, jednaku ćemo težinu dati i kritičkoj teoriji i umjetničkim intervencijama, razvijati ideje stvaranjem individualnih i grupnih izvedbi. Na kraju radionice, sudionici će imati priliku predstaviti svoje izvedbe/koreografije“, kaže mađarska koreografkinja Anna Ádám.

Na samom kraju rezidencijalnog programa, u utorak, 30. lipnja, u 20 sati održat će se plesna solo izvedba „Secret Garden“ koja istražuje psihološke posljedice biblijskih učenja o seksualnosti u današnjoj Mađarskoj, s fokusom na odnos suvremene vjerske svijesti i rodnog identiteta. Predstava je nastala u zabrinjavajućem političkom kontekstu u Mađarskoj, u kojem premijer Orbán koristi konzervativnu nacionalističku ideologiju, postavljajući kršćanstvo kao glavno načelo definiranja nacije, a sve s ciljem kako bi legitimirao homofobne stavove. Ovaj plesni solo također ima za cilj raspraviti koncepte srama i krivnje vezane uz “zabranjena” seksualna ponašanja i stavove, postupke ili čak osjećaje, poput radosti, želje ili užitka, ugrađenih u dominantnu religiju u Mađarskoj.

Nakon plesne izvedbe, od 20.45 sati održat će se program „Secret Garden JAM“. Riječ je o novopokrenutom programu Plesni jam session u okviru kojeg gostujući umjetnici kroz različite forme interakcije uključuju lokalnu publiku. Ovisno o ideji i viziji umjetnika, na ovaj način sami posjetitelji postaju dijelom umjetničkog stvaranja, kreiranja te konačno samim time i dio izvedbe. „Secret Garden JAM“ pak uključuje interaktivni class temeljen na izvedbi plesne predstave „Secret Garden“.

Broj posjetitelja programa je ograničen s obzirom na mogućnosti prostora, a u skladu s Preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću Covid 19 tijekom održavanja kulturnih programa.

Mediteranski plesni centar projekt je pod vodstvom Zagrebačkog plesnog ansambla koji u Istri djeluje više od 20 godina i kao takav, rijedak je i pozitivan primjer prakse javno-civilnog partnerstva u kojem Općina Svetvinčenat i ZPA surađuju u kreiranju novog prostora za izvedbenu umjetnost u srcu Istre. 2011. MPC je započeo s radom u bivšem društvenom domu u Svetvinčentu te je proteklih godina uloženo niz sredstava za renovaciju i obnovu prostora s ciljem realizacije funkcionalne plesne dvorane za gostovanja i boravak umjetnika iz raznih krajeva svijeta. Dosad je u Mediteranskom plesnom centru boravilo više od 150 umjetnika i to putem više od 60 umjetničkih rezidencija tijekom kojih su predstavljali svoj rad kroz različite forme, uz neizostavno uključivanje lokalne publike kroz edukativne radionice.

Početkom 2020. u MPC-u su realizirani radovi ugradnje profesionalnog sustava zamračivanja u svrhu transformacije dvorane u kazališni blackbox. To je još jedan u nizu koraka uređenja prostora za izvedbene umjetnosti u Istri, koji će utjecati i doprinijeti novim znanjima i vještinama u plesnoj umjetnosti te sudjelovati u kreiranju i redefiniranju hrvatske plesne prakse. Važni koraci koji vode prema tom cilju je ulaganje u infrastrukturu, nabava opreme i opremanje prostora; u toj viziji Mediteranski plesni centar dosad su podržali Ministarstvo kulture, Istarska županija, Zaklada Kultura nova. Posljednja investicija kojom je prostor u veljači transformiran u kazališni blackbox realizirana je uz potporu Zaklade Solidarna kroz program ODVAŽNA za potporu ženama u poduzetništvu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 5 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum