Izložba „HUMAN ANIMAL“ Margarete Lekić u HUIU galeriji

Otvorenje izložbe Margarte Lekić naziva „Human Animal“ bit će održano u četvrtak, 8. travnja u 20 sati u pulskoj HUIU galeriji.

“Koliko ste se puta našli u stanju žudnje za prirodom? Trebala vam je, željeli ste ju udahnuti, osjetiti, pročistiti se. Nakon takvih misli vjerojatno ste izašli van, organizirali vikend u prirodi ili ste pošli na pecanje. Sve to ne biste mogli obaviti, ili barem ne tako brzo, da niste imali automobil, vezu s internetom gdje ste mogli provjeriti raspoloživost i odabir najboljeg mogućeg mjesta ili puta do njega. Bez štapa za pecanje također bi bilo teško. U serijalu izložbi pod naslovom „Homo Faber“ problemski postavljamo u fokus čovjeka koji gradi oruđe, odnosno tehniku, kako bi gospodario prirodom u vlastitu korist. Ovaj koncept tehnologiju ne vidi kao dobru ili lošu. Ona je za nas neutralna, a samo ju ljudsko korištenje može učiniti prihvatljivom ili ne prihvatljivom, dobrom ili lošom. „Homo Faber“ prvi će se puta utjeloviti u instalaciji umjetnice Margarete Lekić pod nazivom „Human-Animal“, a koju vidimo kao simbol nepovratnog tehnološkog napretka i međusobne uvjetovanosti prirode i tehnologije koja prožima svaki aspekt suvremenog života“, pišu Ana Žarković i Katerina Jovanović u katalogu izložbe.

Margareta Lekić, rođena je 1982. u Osijeku, gdje živi i radi. Članica je HDLU-a Osijek i HDLU-a Zagreb. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Zagrebu, na Odsjeku kiparstva, a na istoj akademiji trenutno je na doktorskom studiju, također na Odsjeku kiparstva. Zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u zvanju umjetničkog suradnika. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija. Studijski je boravila u SAD-u, Austriji i Francuskoj. Od 2005. do danas imala je dvadeset i dvije samostalne izložbe i sudjelovala je na pedeset i pet skupnih izložbi. Izlagala je, osim u Hrvatskoj, u Europi, SAD-u, Japanu i Kini.

Izložba traje do 30. travnja i može se posjetiti od ponedjeljka do petka, od 12 do 20 sati. Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Radi strogog poštivanja svih epidemioloških mjera, službeno otvorenje izložbe predviđeno je izvan HUiU galerije, na parkingu “preko puta”. Zbog ograničenog broja posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u prostoru izložbe, publika je u galeriji raspoređena u grupe po 5 ljudi.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum