PRINT ZINE 2022 – Kreativna i edukativna radionica izrade fanzina & artzina

Udruga Prostor urbane kulture organizira petu ediciju radionice izrade fanzina koja će se održati od 27. lipnja do 1. srpnja u prostoru udruge – Kasarna u Fažani.

Fanzin je neprofitabilna i nezavisna publikacija rađena prema d.i.y. (do it yourself – uradi sam) principu najčešće tiskana u manjoj nakladi. Print Zine radionica edukativnog je karaktera te polaznicima nudi mogućnost učenja osnova izrade fanzina gdje će moći oblikovati, otisnuti i uvezati svoju publikaciju u ediciji od deset primjeraka. Raditi se može u timu ili individualno, a za vrijeme radionice osigurani su alati i materijal za rad (papiri i pribor za crtanje, škare, lijepilo, pisače mašine, klamerica, laptop, internet te fotokopirni uređaji. Osim toga na raspolaganju su i razni časopisi, stripovi, umjetnički katalozi i knjige za inspiraciju no mogu se koristiti i vlastiti materijali primjerice fotografije, tekstovi, ilustracije, printevi itd.). Polaznici imaju slobodu sami izabrati temu te format svoje publikacije. Radionica je namijenjena svima koji se interesiraju za kreativan rad i žele se educirati o načinima i mogućnostima nezavisnog izdavaštva, te korištenju više medija i eksperimentalnim stvaralačkim prisupima. Polaznici mogu i ne moraju imati prethodnog iskustva s istim ili sličnim kreativnim procesima.

Po završetku radionice pet primjeraka svakog izrađenog fanzina biti će arhivirani u Fanzinoteci, arhivu nezavisnih publikacija koji se vodi u prostoru Kasarne. Sudjelovanje na radionici je besplatno a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-maila: kasarnafazana@gmail.com. Radionica će se održavati u poslijepodnevnim satima, od 17 do 19 sati. Organizator i voditelj radionice je Oleg Morović.

Na uvodnom danu radionice, u ponedjeljak 27. lipnja, predstaviti će se umjetnica Ivana Armanini, poznata hrvatska ilustratorica i strip autorica te voditeljica Komikaze – mreže za produkciju, promociju i distribuciju autorskog stripa. Njezin rad s fokusom na strip, diy principima i mikroizdavaštvu može se pogledati na web stranici ivanarmanini.net

Završila je Školu za Primjenjenu umjetnost i dizajn i Akademiju Likovnih umjetnosti u Zagrebu a član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Imala je devet samostalnih izložbi i devet strip izdanja (albumi, fanzini, art-books): Pustolovine Glorije Scott, 2005. (po pričama Mime Simić); Katalog, 2016.; FMCX, 2017.; Mangelos Vol. 1, 2017. (scenarij: Marko Golub); Blue concertina, 2018.; She must be mad, 2018.; Nini zine, 2019.; Alice in Waterland, 2020.; BOTS – based on the true stories, 2021. Komikaze pokreće 2002. godine u čijem okviru objavljuje (20 strip antologija Komikaze, 59 webzina, 33 fanzina, niz Femicomix izdanja, 2 CD-a i niz drugih specijalnih izdanja) i izlaže na 250 događanja (izložbe, radionice, sajmovi i festivali) lokalno i međunarodno (Hrvatska, Srbija, Bosna, Italija, Francuska, Njemačka, Švedska, Švicarska, Mađarska, Austrija, Rumunjska, Poljska, Portugal, Portland, New York).

Sa uvodnim predavanjem i tokom trajanja radionice javnosti će biti predstavljena retrospektivna izložba dvadeset godina naslovnica Komikaza platforme za distribuciju nezavisnih stripova, koju se osim u tiskanom izadnju, može popratiti i na web adresi komikaze.hr

Komikaze su nagrađene 2020. godine nagradom Alternative Comics Award Angoulême 2020. a kao obrazloženje žiri navodi: “Uređivanje strip fanzina više je poput kros utrke, nego utrke sprinta na kratke staze. Jer to je djelo uredničkog istraživanja, eksperimentiranja. Komikaze su jedan od najboljih primjera za to s urednicom Ivanom Armanini koja odlučno i istančanim umjetničkim smislom odabire sadržaj svakog broja. Ovaj fanzin s godišnjom periodikom nudi vrlo oštar izbor cjelovitih priča nekoliko autora svjetske alternativne scene, malo poznatih ili nepoznatih, ali od kojih svaki nudi originalne stripove. Dugogodišnji (od 2004.!) redoviti sudionik natjecanja Alternativih strip izdanja u Angouleme-u, žiri koji mu je odlučio dodijeliti nagradu Alternative Comics Award za 2020. cijenio je redovitost godišnjeg objavljivanja, kao i oštro oko za autore, posebno otkrićem cijela generacija autora iz istočne Europe, mnogo plodnija nego što bi se moglo misliti.”

Uz fanzin slobodne tematike polaznici će imati priliku izraditi i zajednički strip zine. Svaki polaznik ispuniti će po jednu stranicu publikacije kroz jedan ili više kadrova a tek će kolektivno radovi ispričati narativ zadane priče. Uz izradu stripa proći će i kroz osnove pripreme za print i koloracije. Mentori: Ivana Armanini i Oleg Morović

U subotu, 2. srpnja, radovi i fanzini nastali na radionici biti će izloženi u prostoru Kasarne a početak je zakazan u 19 sati uz druženje na Golmanu i glazbeni program kojeg vode Toni Fiasco, Mario Art, Baby Yogurt i Roberto Baggio.

Program financijski podržavaju Istarska Županija, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum