3. FESTIVAL SUMMER CLASSICS: “TOSCA” U ARENI

Puccinijeva opera “Tosca”, produkcija Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 7. srpnja u 21 sat otvara 3. Festival Summer Classics u pulskoj Areni.

Tom će prigodom, koja će ponuditi vrhunski ljetni doživljaj i nezaboravno iskustvo pod zvjezdanim nebom, drevni rimski amfiteatar postati poprištem pravog opernog trilera, jedne od najpoznatijih i najizvođenijih opera u svijetu svih vremena.

Pod dirigentskim vodstvom maestra Philippa von Steinaeckera, a u režiji Marina Blaževića, ova će opera na pozornicu Arene donijeti intenzivnu priču prepunu snažnih emocija, pravi vrtlog u kojem se prepliću političke intrige, bijeg i potjera, ljubomora, izdaja, fatalna požuda, nemoralna ponuda, ali iznad svega ipak vjera u umjetnost, ljubav  i – slobodu.

U režiji Marina Blaževića „Tosca“ postaje i predstavom u čijem svakom od tri čina, publika gleda tri različita načina njezine moguće inscenacije: od opernog historicizma čija vizualnost počiva na ljepoti kazališnog slikarstva i „autentičnim“ kostimima, preko „aktualizacije“ operne priče do operne režije svedene na neophodno: glazbu, dramu, glas, glumu, osobnost izvođača i intenzitet doživljaja.

„Puna intrige i strasti, gdje se tenzije između ljubavi i izdaje snažno sudaraju, „Tosca“ uvijek oduzima dah, a vječne arije kao što su Vissi d’arte, E lucevan le stelle, Te Deum te duet Tosce i Cavaradossija iz 3. čina zasigurno će posebno zazvučati među zidinama drevnog zdanja, a pod otvorenim ljetnim nebom. Još je Puccini rekao da za je za razliku od njegovih ranijih opera, atmosfera „Tosce“ senzualna i strastvena. A teško da za ovu napetu bezvremensku priču, istodobno ljubavnu melodramu i politički triler, postoji prikladnija scenografija  od rimskog zdanja koje je nekoć bilo gladijatorsko borilište i mučilište zarobljenih pobunjenika“, ističu organizatori.

U naslovnoj će ulozi nastupiti glasovita njemačka sopranistica, počasna članica riječke Opere Maida Hundeling. Uvijek fascinantna i sugestivna solistica koja oduševljava publiku i kritiku diljem Europe, ove će godine spojiti pulsku i veronsku Arenu, gdje će također nastupiti u glavnim sopranskim ulogama. Uz nju će ulogu Cavaradossija tumačiti mediteranski strastveni Dimitris Paksoglou, prvak Grčke nacionalne opere koji je veliki dio karijere ostvario u francuskim opernim kućama. U ulozi Scarpije će biti nenadmašni, demonski Giorgio Surian, koji se ovom ulogom proslavio na pozornicama diljem opernog svijeta.

Solističku ekipu čine i Luka Ortar kao Cesare Angelotti, Ivan Šimatović kao Crkvenjak, Filip Filipović u ulozi Spolette, Slavko Sekulić kao Sciarrone i Ključar te Vanja Zelčić kao Glas pastira. U izvedbi sudjeluju Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca. Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, a scenografiju s Alanom Vukelićem supotpisuje Marin Blažević kao i svjetlo s Daliborom Fugošićem.

Ulaznice za “Toscu” i ostale programe festivala “Summer Classics” su dostupne putem sustava Eventim (www.eventim.hr) i na prodajnom mjestu ispred Arene (radno vrijeme: 9-13 i 18-22 sati, a na dan izvedbe od 9 sati do početka predstave). Festival se nastavlja u petak, 9. srpnja koncertom Classical Favorites 1.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 7 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum