Otvorena izložba „Imovina“ Roberte Weissman Nagy na pulskom Kaštelu

Kako siješ tako žanješ

• Tekst, fotografije i video Daniela KNAPIĆ

• Kad naučiš za 25 kuna skuhati ručak za svoju familiju, naučiš i izložbu posložiti uz minimalna sredstva •

U sklopu programa proslava Dana grada Pule u galerijskom prostoru bivše vodospreme Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na Kaštelu u utorak, 3. svibnja županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica otvorio je „Imovinu“ – novu izložbu pulske akademske kiparice i likovne pedagoginje Roberte Weissman Nagy posebno istaknuvši autoričinu nezamjenjivu pozitivnu energiju.

Postav, u ovom prostoru koji danas nosi naziv Posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung, ostaje otvoren do kraja svibnja. Donosi dva zasebna segmenta – video uradak naslovljen „Fear is a common place“, ili „Strah je uobičajena pojava“, nastao na performansu koji je autorica izvela u Kazalištu Dr. Inat u Rojcu. Taj se snimak stalno vrti u pozadini drugog segmenta izložbe: 12 skulptura – humaka u obliku ljudskih tijela – zasađenih pšenicom. Kako je Roberta pojasnila, izložba je planirana puno ranije i prvotno je imala biti postavljena u prostoru Svetih srca, međutim uslijed korone je odgađana i prebačena u ovaj prostor koji je po njenom sudu i prikladniji po atmosferi i akustici. U njemu je boravila doslovno „od Uskrsa do Uskrsa“, „sadeći“ svoje skulpture koje podsjećaju na našu krhkost i činjenicu da čak ni tijelo, tu svoju najintimniju imovinu, nećemo moći sa sobom ponijeti „na drugi svijet“.

Naglasila je i reciklirajuću narav izložbe – jer je zemlju posudila od Herculanee, kojoj će je i vratiti, kao i škrbnu narav „žena u kulturi“, koje „kad nauče za 25 kuna skuhati ručak za svoju familiju nauče i izložbu posložiti uz minimalna sredstva“. Tako je, izdvojivši jedino novce za sjeme, ukazala i na tu – danas sve potrebniju – vrlinu. Odabrala je baš sjeme pšenice jer ona asocira na „kruh naš svagdanji“, ali i na poznatu izreku kako ćemo „žeti samo ono što smo posijali“. Također, ovi humci koji će tijekom izložbe rasti daju i dozu nekog ironično humornog posthumnog optimizma, ukazujući na činjenicu da nitko od nas nije u potpunosti „beskorisni žderač“ jer će, ako ništa drugo, njegovo mrtvo tijelo poslužiti kao dobar humus. „Stvari su jednostavne – trajemo koliko trajemo, a iz nas može niknuti samo ono što u sebi imamo“, kazala je Weisman Nagy.

Objasnila je da je video snimljen prije dvije godine, na performansu koji je izvela u prostoru Kazališta Dr. Inat, koji je „zadan gabaritima, kao i naš životi – dolazimo i odlazimo u neki određeni prostor i vrijeme u kojima postojimo, a kako ćemo kroz njih proći naša je odluka. Snimila sam ga s pola kile brašna, ostavljala sam tragove stopala koji su bili otpuhani, kao što će biti i sjećanja na sve naše tragove i živote. Kao glazbenu podlogu koristila sam otkucaje ljudskog srca i bečki valcer, u distorziji, kao kontrapuknt prirode i društva. Bečki valcer je s jedne strane veličanstvena glazba, vrhunac izvedbenih umjetnosti, s kojom svakog 1. 1. dočekujemo Novu godinu, a s druge je to najpokvarenija, farizejska glazba Europske zajednice koja, da bi lagodno živjela, vuče poteze koji ni iz daleka nisu tako lagodni za one koje je dotakla i iskoristila.“

Pored pročelnika Torbice prisutne su na otvorenju pozdravili i pulska pročelnica za kulturu i razvoj civilnog društva Lena Radunić i ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, a bila je prisutna i ekipa iz Radiotelevizije Srbija, koja snima dokumentarac o autorici. Izložbu prati i letak na kojem je otisnut QR kod pomoću kojeg se može virtualno posjetiti Robertin atelje Router u Rojcu.

Leave a Reply


+ 2 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum