Prezentacija rezultata radionice “Paradoks fikcije: bilješke o mjestima industrijske proizvodnje“

Javna prezentacija rezultata besplatne radionice istraživanja kroz tekst i dizajn “Paradoks fikcije: bilješke o mjestima industrijske proizvodnje“ održana je u subotu, 2. prosinca, u Srpskom kulturnom centru Istre. Organizator radionice je MP3 platforma u suradnji s kolektivom OAZA iz Zagreba i udrugom Zvona i Nari iz Ližnjana. Predsjednik udruge Metamedij, Marino Jurcan pozdravio je prisutne na prezentaciji i zahvalio partnerima, suradnicima i polaznicima.

P1190842 (1200x900)

– Atmosfera tijekom radionice je bila impresivna, bili ste jako angažirani i nadam se da ste nešto i naučili te da ste kroz ovaj rad na drugačiji način sagledali ono čime se inače bavite. Nadam se i da vam je dolazak u Pulu i boravak u Istri omogućio da svoj fokus odmaknete od svakodnevne razine i na drugi način krenete u proces promišljanja i realizacije, kazao je Jurcan.

P1190862 (1200x900)

Mentorice iz kolektiva OAZA Ivana Borovnjak i Maja Kolar su također pohvalile rad 12 polaznika, praktičara dizajna vizualne komunikacije, produkt dizajna i etnologije koji su svoje vrijeme tijekom radionica odlično iskoristili.

– Fokus ovogodišnje radionice bio je na istraživanju kroz dizajn o mjestima industrijske proizvodnje kojih u Istri ima napretek. Teme koje su se iskristalizirale kroz analizu su omogućile polaznicima da neke stvari sagledaju na novi način. Naša je ideja bila istraživačku metodologiju upotrijebiti u dizajnerskoj praksi te uvesti polaznike u nove načine primjene tih znanja. Zahvaljujem se na pomoći i Ognjenu Rađenu koji nam je pomogao da se bavimo formulacijom teksta i kreiranjem narativa koji su nam pomogli u daljnjem storytellingu. Svaka je grupa polaznika koristila različite medije kojima se služe u svakidašnjoj praksi za prepričavanje problema i promišljanja detektiranima na samim lokacijama. Posjetili smo elektromlin, bili upućeni u zbivanja u Uljaniku, no svi radovi se zapravo tiču najzanimljivije lokacije koja se svidjela svima, a to je bivši rudnik Raša, kazale su mentorice.

P1190846 (1200x900)

Ognjen Rađen je objasnio koja je bila važnost rada na tekstu i kako se taj dio radionice povezao s dizajnerskim radom.

– Iznimno mi je drago što je upravo ta tekstualna komponenta imala vrlo bitnu ulogu i što su kolege dizajneri otvorili prostor za tekst. Dojam je da smo na sukobljenim stranama, a ovo je odličan primjer da to nije i ne mora biti tako. Radionica je bila vrlo zanimljiva i poticajna, a ono što me impresioniralo je koliko se puno može napraviti u relativno kratkom vremenu. Veseli me da postoje modeli stvaranja ideja od kojih zajednica može imati dugoročnu i konkretnu korist, kazao je Rađen.

Prva grupa koju čine: Dina Bartolić, Andrea Galić, Dorotea Kutleša i Paula Šantić stvorila je rad naziva „Kovarhiv – Rudnik informacija“ – suvremeni rudarski alat za pretraživanje informacija, ekstrakciju i proizvodnju znanja i alternativnog arhiviranja industrijskog nasljeđa.

P1190849 (1200x900)

– Naš projekt se bavi rudarenjem i suvremenom interpretacijom istog, odnosno pitanjem što je ruda danas? Cilj je bio predstaviti i sam proces rudarenja u digitalnom svijetu gdje nudimo alternativnu interpretaciju pretraživanja koji su inspirirani alatima koje su koristili rudari, objasnili su polaznici.

Drugu skupinu koju čine Tamara Karanović, Berina Verlašević i Duško Čančar proizvela je rad naziva „Muzej svjetla – iskustvo podzemlja“ kojime su htjeli ostvariti prenamjenu mjesta proizvodnje i reprogramiranje ne-mjesta.

– S obzirom na to da je rudnik specifično tamno mjesto zadržali smo se na ideji muzeja svjetla. Radovalo nas je kako su te dvije komponente reagirale jedna na drugu i mislimo da bi taj projekt mogao privući veliki broj ljudi da posjeti takvo mjesto, kazali su polaznici. S druge strane je napravljeno i jedno kratko etnografsko istraživanje nazvano „Ogledi i sjećanja Marije Vorano – Raša u prvom licu“ kojeg je provela Katija Sirotić.

P1190858 (1200x900)

– Radi se o audio zapisu u klasičnom stilu polu strukturiranog intervjua. Marija Vorano iz Labina je ispričala svoje impresije i sjećanja o rudarskom životu – kako je izgledao život unutar i van rudnika, kazala je Sirotić.

Treća grupa koju čine Dora Kasun, Sara Mihaljica, Marin Nižić i Lazar Rajković ostvarili su rad naziva „Kovanova – igra s društvom“.

– Inspiracija za ovoj projekt je isto bio posjet Raši, a tamo smo čuli tu priču o grofici koja svake godine dolazi u Rašu i zapravo je unuka bivšeg vlasnika rudnika. Željeli smo osmisliti jedan alat koji bi ponudio nove interpretacije tih prostora i model za njihovu prenamjenu. Radi se o društvenoj igri koja na neki način generira alternativnu povijest Raše. Naša igraća ploča se sastoji od jednog tipičnog totalitarnog urbanog rastera i rupe u centru koja predstavlja rudnik – rupu sudbine u koju se zavlači ruka i gdje se izvlači kartica s određenim pitanjima i njihovim ishodima. Ovisno o odabranom ishodu određeni likovi dobivaju bodove moći. Takvih koraka ima sedam jer se igra igra kroz sedam dana, a u knjigu povijesti se zapisuju ishodi te konačni zbroj bodova za svakog lika koji definira koliko on ima poteza na samoj ploči, kazali su polaznici.

P1190865 (1200x900)

Radionica “Paradoks fikcije: bilješke o mjestima industrijske proizvodnje” bavila se istraživanjem i reinterpretacijom mikrokulture industrijske proizvodnje kroz tekst i dizajn. Cilj radionice bio je preispitivanje i poticanje dijaloga o određenim zanimljivostima kulturne industrijske baštine i njihovim širim društvenim implikacijama. Na koji način socio-kulturalni te ekonomsko-politički okviri utječu na strukturu mjesta? Kako individualno iskustvo mjesta stvara nova značenja i namjene tog istog mjesta? Kako revalorizirati postojeću percepciju industrijske kulturne baštine i njenog očuvanja alatima dizajna? – samo su neka od pitanja na osnovu kojih su polaznici izgradili vlastite priče.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

 

Leave a Reply


8 − = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum