Coursera – kako do znanja besplatno?

Njujorški Muzej moderne umjetnosti, MoMA pokrenuo je jednu novu aktivnost, besplatne online tečajeve na platformi Coursera. Među za sada četiri ponuđena je tečaj koji je započeo 10. veljače naziva „Gledati kroz fotografiju“. U njemu se polaznicima nudi dublje razumijevanje fotografije, uvođenjem u raznolikost ideja, pristupa i tehnologija, te različite perspektive o tome što  fotografija jest i načine na koji je ona korištena kroz povijesti: kao sredstvo umjetničkog izražavanja , pričanje priča i bilježenje povijesnih zapisa, kao alat za znanost i istraživanje; kao instrument dokumentacije i kao način komunikacije i kritike u našoj sve više vizualnoj kulturi.

moma

Ovim se tečajevima Muzej MoMA pridružio skupini respektabilnih kulturnih i znanstvenih institucija –partnera (sada ih već ima 138 iz 28 zemalja svijeta) koji na Courseri nude velik broj kvalitetnih i zanimljivih on-line edukacija. Internet platforma Coursera pruža besplatan pristup najboljim svjetskim obrazovnim sadržajima, u partnerstvu s vrhunskim sveučilištima i organizacijama koje tu nude internet nastavu. Online učenje dobiva sve značajniju ulogu u cjeloživotnom obrazovanju. Nedavno izvješće američkog Ministarstva prosvjete otkrilo je da “nastava s on-line učenjem (bilo da su predavanja u potpunosti on-line ili ukomponirana u redovnu nastavu) u prosjeku kod studenata proizvodi bolji ishod učenja nego kad uče isključivo kroz razrednu nastavu.”

mmm

Nakon (također besplatnog) učlanjenja na platformu Coursera, članovima je na izbor ponuđeno preko 1.800 raznih besplatnih tečajeva vrhunskih institucija-partnera. Učiti se tu može doista svašta – od specijalističkih računalnih, jezičnih, umjetničkih,matematičkih, astronomskih, fizikalnih, medicinskih, društvenih znanja sve do tema iz područja osobnog razvoja ili iscjeliteljskih vještina drevnih naroda. Tečajevi se sastoje od kratkih video lekcija i interaktivnih provjera znanja koje polaznici prate prema fleksibilnom rasporedu koji sami biraju, a tu je i globalna zajednica kolega-studenata i predavača koji si spremno međusobno pomažu u savladavanju gradiva i daju povratnu informaciju o rezultatima testova. Za svaki se uspješno položen tečaj izdaju odgovarajući certifikati. Mnoge partnerske institucije koristite ovu on-line platformu i za pružanje poboljšanog iskustva učenja studentima na svojim kampusima, budući je taj model uključivanja on-line učenja u studij pokazao da pospješuje studentski angažman, sudjelovanje i performanse.

trans

Za one kojima problem može predstavljati jezik tečajeva (mahom engleski), Coursera je pokrenula i globalnu zajednicu prevoditelja (GTC- Global translators comunity), zajednicu volontera i partnerskih organizacija koje rade kako bi ovaj značajan obrazovni sadržaj bio dostupan i preko zemljopisnih i jezičnih barijera. Sudionici GTCa  prevode tečajeve na svoje izvorne jezike, zajednica se širi, ali za sada stižu prevoditi samo titlove na video lekcijama.

Priredila D. K.

Leave a Reply


− 4 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum