5. dan PUF-A – O STVARANJU I BAJKAMA

Zvučno i vizualno dojmljivom predstavom «Yet-Untitled» (Još neimenovana) iransko-francuske družine Oriantheatre počeo je sinoć u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula posljednji, peti dan 21. međunarodnog kazališnog festivala PUF. Glasom, dahom i pokretom vokalistica Gwen Sampé i plesač Mehdi Farajpour stvorili su mistični ambijent u kojemu duo analizira različite procese rađanja-stvaranja kao i vezu između Prirode i čovjeka, stavljajući pritom naglasak na intimni doživljaj i emocije koje oni bude.

P1100206 (450x600)

Iskonska stvaralačka energija-Zemlja-Velika Majka pršti od života i kreativnog potencijala iz kojega se rađa ljudsko biće. Iako je taj trenutak poput kapi vode u oceanu sveukupnog postojanja (dolazak Farajpoura nagovještavaju udarci i posljedični koncentrični krugovi na bijelom platnu u stražnjem dijelu pozornice) on je prožet dramatičnošću pravog poroda. I dok čovjek u bijelom sakou s crnim znakovima i bijelim tenisicama malo po malo istražuje ambijent i odnos s njime, Velika Majka nadgleda ga i prati, te komentira svaki njegov korak.

P1100213 (600x450)

Stvaralački nagon budi otkriće vlastitog traga koji nastaje nakon umakanja tenisica u zdjelu s crnom bojom. Otisci neobičnog dvonošca pretvaraju bijeli plesni pod u apstraktnu sliku, a u ovom ključnom momentu on osvještava vlastiti kreativni potencijal kao i mogućnost oblikovanja svijeta po svojoj želji i mjeri.

P1100216 (450x600)

Tako nastaje novo biće, Čovjek-Drvo, sjenka-iluzija o božanskoj naravi ljudske prirode koja će ga saplesti u solipsističku egzistenciju. Izlaz iz situacije moguć je ako se čovjek okani megalomanskih težnji, čije će negativne posljedice zaliječiti Majka Priroda koja u sada crnim tenisicama ostavljenim na pozornici već sadi sijeme novog života. Zvučno moćnu, ali koreografski nedorađenu predstavu čiji koncept i koreografiju potpisuje Farajpour gledatelji su nagradili srdačnim aplauzom.

P1100246 (600x450)

Oduševljenje publike izazvao je i naknadni medley spektakl «C’era una volta» (Bilo jednom) talijanskog Teatra Ondadurto koji je na Forum donio miks bajki i njihovih heroja i antiheroja. Snjeguljica, Trnoružica, Crvenkapica, Alisa, Odette, zle kraljice, polu-sestre, vukovi, prinčevi i vile redaju se na pozornici na kojoj je višedjelna metalna konstrukcija u stalnoj mijeni stvarajući tako raskošnu scenografiju dodatno obogaćenu video projekcijama. Podjednako raskošni su i kostimi, a za istaknut je nevjerojatna brzina i dovitljiv način učestalog presvlačenja (primjerice, u tuš kabini) koje je važan efektni dio predstave.

P1100295 (450x600)

U priču nas uvodi glomazni vremenski stroj sastavljen, poput mehanizma sata, od zupčanika i klatna koji obilježava početak i kraj izvedbe. Zla Kraljica u crvenoj haljini «lebdi» scenskim prostorom na visokom pokretnom prijestolju s kojega se obračunava s lijepim Djevama. Lijepe Djeve nisu baš toliko bespomoćne iako im je suđeno da budu upletene u teške, pa čak i pogubne životne situacije. Koliko god bile gurane naokolo kao predmeti tuđe želje ili mržnje ne manjka im pomoć, a niti snaga da se u ključnom trenutku snađu. Njihovim čarima je nemoguće odoljeti pa tako u rukama Crvenkapice zli vuk-gangster postaje poslušni psić na uzici.

P1100332 (600x450)

A na kraju ih čeka i nagrada – Princ koji na letećoj vespi (nošenoj kranom) osigurava sretni završetak. Unatoč novoj interpretaciji klasičnih bajki kraj ostaje usklađen s tradicijom u dijelu gdje Princeza pronalazi svog Princa, dok Kraljica skončava (u vatri pročišćenja). Međutim, kada ona preuzima prijestolje i moć kraj otvara novi ciklus sukoba Dobra i Zla.

P1100414 (450x600)

Pedstava u režiji Marca Paciottija prožeta je koreografski lijepo izvedenim plesnim točkama i efektima kao što su umjetna magla, pirotehnika i konfete. Pomoćnik redatelja je Robert Andolfi, a za umjetnički koncept ove koprodukcije s talijanskim Festivalom Mirabilia (M.I.C.P.A.F.) i španjolskim FiraTàrrega zaslužni su Marco Paciotti, Cristian Paraskevas i Lorenzo Pasquali.

21. PUF završen je u Klubu Monteparadiso u Društvenom centru Rojc podjelom nagrada koje zajedno čine «Kazališno nebo» festivala. Tročlani žiri u sastavu Suzana Marjanić, Nebojša Borojević i Nataša Govedić jednoglasno je dodijelio četiri nagrade i popratne skulpture koje je izradila pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy.

Oblak, nagradu za scensko promišljanje te cjelovitost i zaokruženost, dobila je predstava „Yet Untitled“ Oriantheatre Dance Companyja. Vjetar, nagrada za istraživačke dosege koji naslućuju promjenu i donose svježinu, dodijeljena je kolumbijskoj družini Maldita Danza za predstavu „Súper Tejido Limbo», dok je Kaplja, nagrada za pojedinačno ili skupno ostvarenje koje nagovještava osvježenje, pripala izraelskom duu, Shani Granot i Nevu Romano, i njihovoj predstavi „An Hour With All-Eaters“. Ove godine ocjenjivački sud je uručio i nagradu Munja za doprinos u pojedinom području, a koja će se u budućnosti dodijeljivati bienalno. Nju su primili Heninng Frimann Larsen i Miro Manojlović za dizajn i izradu glazbenih instalacija te autorsku glazbu za predstave „Anno Domini 2015“ i „Kabaret Tamne Zvijezde“.

Također, ove je godine po prvi puta dodijeljena nagrada Spasko (po dizajneru Predragu Spasojeviću) za najemotivniju predstavu. Odluku o dobitniku donio je studentski ocjenjivački sud (Milena Labud, Matija Kliman i Ivona Lizačić) koji se opredijelio za „Chorus of Orphans“ poljskog Teatra KTO.

Tekst i foto Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Leave a Reply


− 5 = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum