Vitrina mjeseca: Gusan od Vodnjana, na tragu otkrića srednjovjekovnog naselja

 

Na toj je lokaciji Arheološki muzej Istre u tri navrata, tijekom 2009. i početkom 2010. godine, obavljao arheološka istraživanja. U 62 radna dana istražena je površina od oko 400 četvornih metara i otkriveno je srednjovjekovno utvrđeno naselje, dužine 32 metara i širine 25 metara. Radi se o objektu koji je utvrđen vanjskim zidovima, a unutrašnjost je raščlanjena na manje prostorije, ograđene suhozidima.

 

Lokalitet je izrazito bogat nalazima, najviše keramičkim, a najzastupljenija je gruba srednjovjekovna keramika, kvalitetne i čvrste izrade. Najčešća su dva osnovna ornamentalna motiva: valovnica i vodoravni urezi. Radi se o gruboj kuhinjskoj keramici koja se svakodnevno koristila za pripremanje i konzumiranje hrane, a karakteristična je za 9. i 10. st. u Istri. Uz to, nađeno je i mnoštvo zanimljivih metalnih nalaza poput dva novčića, pet strelica, dva ulomka noževa i tri prstena. Zatim, tu su i koštani nalazi: pršljenovi, ulomci češljeva, igla i šilo, kao i kameni spomenici: impost kapistel, kamenica, mramorna posuda, ulomak kamene sjekire, ulomci dvaju kamenih stupica, dijelovi natprozornika  pragovi.

Preliminarni rezultati pokazuju da se radi o utvrđenom naselju iz razdoblja od 8. do 10. stoljeća. U Arheološkom muzeju Istre izloženi su najreprezentativniji nalazi s ovog lokaliteta koje je moguće pogledati do 01. studenog.

 

Tekst i fotografije: Lorna Zimolo

Leave a Reply


4 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum