Otvorena izložba „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“ u Svetim srcima

Novi projekt Koordinacije muzeja Istre, izložba naziva „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“ otvorena je u četvrtak, 27. travnja, u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca. Izložba koja tematizira seksualnost kroz prizmu materijalne i nematerijalne kulturne baštine Istarskog poluotoka – od muško ženskog principa sve do erotike i pornografije – plod je P1160014 (1200x900)trogodišnjeg rada kustosa istarskih muzeja.

Uz Koordinaciju istarskih muzeja i mnogobrojne stručne suradnike, na ovoj su se izložbi angažirali Pokrajinski muzej u Kopru, Pomorski muzej u Piranu, Gradski muzeji iz Trsta i Arheološki muzej iz Akvileje. Autori izložbe su dizajner Mauricio Ferlin te kustosice Tajana Ujčić i Katarina Marić. Dizajn plakata, vodiča kroz izložbu i ostalog promotivnog materijala potpisuju Mauricio Ferlin i Tina Ivezić.

Na otvorenju su se prisutnima obratili ravnatelji Arheološkog muzeja Istre i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Darko Komšo i Gracijano Kešac, te autorice izložbe Marić i Ujčić. Izložbu je službeno otvorio istarski župan Valter Flego, a za glazbenu introdukciju pobrinuli su se Dario Marušić i Noel Šuran.

P1160002 (1200x900)Izložba „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“ je putovanje kroz povijest seksualnosti poluotoka – otvorene i sakrivene prakse, zaljubljivanje i ritual ženidbe, erotika i spolni čin, majčinstvo i očinstvo, književna djela i narodni napjevi, alternativna i pop kultura, propagandni materijali i dnevni tisak – sve su to elementi ove šire priče koja ispituje promjenu stavova, morala i normi kroz vrijeme.

Osim samog odabira izloženog materijala za pohvaliti je i postav Ferlina koji je prostor Svetih srca pretvorio u labirint pregradivši njegov centralni dio u više prostorija. Svetinja ostaje bračna soba u koju se ne može ući, ali u koju se može voajeristički zaviriti.

Nositelji projekta su Povijesni i pomorski muzej Istre i Arheološki muzej Istre. Pokrovitelji su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Zaklada Adris. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


3 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum