Otvaranje prve faze stalnog postava Etnografskog muzeja Istre

Predstavljanje, a ujedno i otvaranje prve faze novog stalnog postava pazinskog Etnografskog P1160090_resizemuzeja Istre, održano je danas, u četvrtak 11. svibnja, u prostorijama pazinskog Kaštela. Budući da i ta prva faza nije u potpunosti dovršena legitimno je upitati se zašto se uprava muzeja odlučila da ju ipak predstavi i to upravo sada u predizborno vrijeme. U svom uvodnom govoru ravnateljica EMI-a Lidija Nikočević navela je drugačiji razlog za to:

– Bliži se dan muzeja i ovo smo identificirali kao sjajnu priliku da aktualizirali ono što radimo već godinama. Drugi dio ove prve faze bit će otvoren uoči dana grada P1160044_resizePazina. Postav volimo nazivati stalno-nestalnim zbog toga što smo svjesni da je ideja stalnog postava u današnjoj muzeologiji sve više napuštena. Stalni postavi jako iscrpljuju muzeje i jednom kad se postave postaju okamine koje se teško mijenjaju, a danas kada imamo dinamične poglede na našu prošlost i na našu kulturu jedna interpretacija brzo zastari. Naš posljednji stalni postav je postavljen 80-ih godina prošlog stoljeća i došlo je vrijeme za osvježenje, kazala je Nikočević.

Postav će činiti priče 11 likova iz različitih dijelova Istre, a uključivat će multimedijalnost i interaktivnost. Kako vrijeme bude odmicaloP1160069_resize najstarije postavljene likove zamjenjivati će novi tako da će postav biti uvijek u dinamičnoj promjeni. „Ono što koncepcijski želimo postići jest da se Istra sagleda u svojoj različitosti, a ne u svojoj unisonosti i monolitnosti kako se često gleda izvana jer to je pojednostavljenje kojem se mi etnolozi moramo opirati. Uvodni dio je neutralan i pokazuje Istru u svojoj geografskoj određenosti s različitim pogledima na nju i vladavinama koje su određivale njenu sudbinu. Nakon toga izlistavamo 11 različitih životnih situacija, odnosno lokalnih kultura pokazujući koliko je Istra zapravo heterogena i različita unutar sebe“, kazala je Nikočević i zahvalila se brojnim kustosima koji su nekad radili ili još uvijek rade u muzeju i koji su bili aktivni u osmišljavanju i sadržajnom oblikovanju ovog novog postava, pa i vanjskim suradnicima: Studio Cuculić (grafički dizajn) Klinika Studio (produkt dizajn), Novena (digitalni media studio), Ars Kopija i Kapitel (izvođač radova).

Nakon razgledavanja prve faze postava koja osim prve prostorije o geografskoj i povijesnoj određenosti Istre uključuje i sobu u kojoj je tematizirana priča lika Ribara i Vinara, prisutnima se obratio Ervin Šilić iz Novene koji je prikazao kako su osmislili daljnji tijek odvijanja radova, koji će sve likovi biti akteri stalnog postava i na koje će sve interaktivne i multimedijalne načine ispričati svoju priču.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


8 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum