„PSJ LAB – Pazi što jedeš laboratorij“ u Pićnu

Dugogodišnji projekt Etnografskog muzeja Istre „Pazi što jedeš“ ove godine uvodi još jednu novost u svom edukativnom djelu. „PSJ LAB – Pazi što jedeš laboratorij“ je edukativni dio projekta s ciljem dokumentacije znanja i vještina pripreme tradicijskih jela. Namijenjen prvenstveno studentima etnologije i kulturne antropologije koji će u Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu pohađati teorijski i praktični dio edukacije. S obzirom na to da je ovogodišnja, sedma edicija projekta pod nazivom „Znanje i okus“ posvećena prenošenju znanja pripremanja namirnica i očuvanju okusa, putem teorijskog i praktičnog dijela laboratorija studenti će dokumentirati znanje i vještine lokalnog stanovništva u pripremi tradicijskih jela. Te će fotografije/snimke biti dio dokumentacije CENKI-ja, a široj javnosti će biti dostupna putem web stranice projekta te predstavljene na manifestaciji 20.-22. listopada 2017. godine u Puli.

PSJ LAB fejs-3 (1)„PSJ LAB“ je nastao u suradnji s Odsjekom etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti vođeni prof. dr.sc. Tihanom Rubić s Odsjeka etnologije i kulturne antropologije prvog dana će se baviti teorijskim dijelom; poslušat će predavanja o tradicijskoj prehrani Istre te snimanju i montaži filmova. U utorak, 16. svibnja krenut će na teren u okolicu Pićna gdje će snimati priprema tradicijske tjestenine – pljukanci, fuži i rafioli. Studenti će se okušati i u samoj pripremi tjestenine. Zadnji dan Laboratorija iskoristi će za razgledavanje Pićna i Pazina te dogovora za sljedeći Laboratorij.

Voditeljica projekta „Pazi što jedeš“ je viša kustosica Tanja Kocković Zaborski, a stručne suradnice na PSJ LAB-u su Nikolina Rusac i Elis Baćac iz Etnografskog muzeja Istre.

Projekt je ostvaren uz pomoć Istarske županije Odjela za kulturu i Ministarstva kulture.

Izvor

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum