Metamedijator – posjet izložbi “Abrakadabra” i HUIU

Što su magija, praznovjerje i religijska vjerovanja objasnio je učenicima pulske Škole za odgoj i obrazovanje tijekom posjete izložbi “Abrakadabra: Magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar” u galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre, Igor Zenzerović, pod čijim se vodstvom odvijaju obilasci izložbenih prostora i organizacija u sklopu projekta Metamedijator udruge Metamedij.

Za razliku od prethodnog posjeta Meštroviću, Zenzeroviću je postav u C8, koji se sastoji od panoa i nekoliko vitrina s pretežno sitnim amuletima, poslužio samo kao polazna točka da kod grupice mladih osvijesti koliko su magija, praznovjerje i vjerovanja i dalje prisutni u današnje vrijeme, kao i u recentnoj prošlosti Istre. Kucanje o drvo, nošenje srećki, otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru, vjerovanje u višegodišnje nesreće zbog razbijenog ogledala ili prolaska ispod ljestvi samo su neki od još uvijek aktualnih “evergreenova” u području supersticija. Ne samo aktualno već i unosno je i čitanje tarot karata za proricanje budućnosti, koje je Zenzerović otvorio za jednog učenika zabavivši tako i ostale. Za razliku od praznovjerja i vjerovanja, magija – koja se temelji na moći riječi, rituala i autosugestije – ima polazište u nama samima i zbog toga je vrlo snažno oruđe za oblikovanje našeg života, što je dovoljan razlog da ju njegujemo i razvijamo.

Nakon C8 učenici su obišli prostor Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, gdje su posjetili Strip Čitaonicu Mrkli Mrak i upoznali se s radom organizacije. Zenzerović im je približio strip i njegova karakteristike, nakon čega su na printevima kratkih stripova učenici popunjavali prazne balone i na taj način stvarali svoje pričice. O radu udruženja i njegovih članova te razlozima njegova nastanka ukratko je govorio Vjeran Juhas, voditelj Strip Čitaonice i jedan od suosnivača HUIU-a.

Projekt će biti nastavljen idućeg petka kada će učenici posjetiti Savez udruga Rojca, izložbu “Animalije (crteži iz ladice)” Antuna Motike u Dnevnom boravku DC-a Rojc i udrugu Čarobnjakov šešir. Uslijedit će dvodnevna radionica izrade animiranih GIF-ova koju će voditi kolektiv Nji3 i dva interaktivna predavanja: ono glazbenika Marka Grbca o procesu nastajanja glazbe od prvog zvuka do kompozicije te predavanje Marka Bolkovića iz udruge Sonitus o video mappingu i svjetlosnim grafitima. Naposljetku, učenici će otići i na studijsko putovanje u Rijeku kako bi imali priliku vidjeti i doživjeti jednu Europsku prijestolnicu kulture.

Metamedijator je namijenjen educiranju djece i mladih s poteškoćama u razvoju o kulturi u lokalnoj zajednici i uključivanja u nju. Glavni cilj je pomoći u stvaranju razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja u zajednici te potaknuti dobre odnose kroz učenje i stvaranje novomedijskih sadržaja. Projekt promovira dostupnost i participaciju u kulturi kroz poticanje građanskog sudjelovanja u stvaranju novih sadržaja. Svrha projekta je suprotstaviti se težnjama pasivizacije mladih te stvoriti poticajno okruženje za njihovo aktivno uključivanje, informiranje te zanimanje za umjetnost i kulturu i razvoj vlastitih kreativnih vještina.

Projekt se realizira uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


5 + 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum