Zoom Konferencija: Participativno upravljanje društvenim centrima

Labin Art Express XXI organizira dvodnevni on-line event koji tematizira razvoj, budućnost i participativno upravljanje društvenih i kulturnih centara. Dva panela i jedna radionica i prezentacija biti će otvorene za javnost – svi zainteresirani mogu se uključiti u diskusiju putem ZOOM platforme ili pratiti live feed koji će biti dostupan na stranici eventa, kao i na stranici DKC Lamparne.

“Kakva je uloga kulturnih i društvenih centara u izgradnji lokalnih zajednica i njihovom uključivanju u sudjelovanje, ali i u ko-kreiranju kulturnih aktivnosti?Imaju li svi materijalnu slobodu stvaranja inačica kulture? Na europskoj se razini sve više raspravlja o partnerstvu između javnog, civilnog i privatnog sektora jer sva tri moraju biti u stalnom dijalogu kako bi se osigurao uravnoteženi kulturni razvoj. Policentrični kulturni razvoj i naglasak na regionalnu i lokalnu razinu kulturne politike proizišli su iz načela supsidijarnosti kulturne politike, demokratskih vrijednosti otvorenosti i različitosti, kao i iz potrebe da lokalne zajednice čuvaju i razvijaju kulturne vrijednosti manjina i raznih supkultura, koje nije prepoznala dominantna, reprezentativna i institucionalizirana kultura”, piše u opisu konferencije.

 

PROGRAM:

 

Srijeda, 27. svibnja 2020. / 11 – 13h

Panel: Javno civilno partnerstvo i participativno upravljanje kulturnim i društvenim centrima

Moderator: Vedran Stanić

https://zoom.us/j/95602401212

Meeting ID: 956 0240 1212

Na panelu će govornici predstaviti različite modele upravljanja u kulturnim i društvenim centrima u EU. Na koji način kulturni i društveni centri doprinose razvoju gradova i urbanih politika? Raspravljat ćemo o prednostima i nedostacima različitih pristupa za uspostavljanje participativnih modela (odozdo prema dolje ili odozdo prema gore) i pokušati ćemo otkriti predispozicije za centre za razvoj takvih modela (koji akteri moraju biti uključeni). Kako različita okolina utječe na razvoj različitih modela upravljanja? Donose li participativni modeli upravljanja održivosti centara? Koji su izazovi u upravljanju kulturnim i društvenim centrima? Koje su odgovornosti centara prema zajednici?

Govornici:

Francesco Campagnary, istraživač – 20 ‘ – uvodna napomena o temi

Frido Hinde, UFA tkanina, Berlin, Njemačka – 10′

Šymon Kliman, Nova Čvernovka, Bratislava, Slovačka – 10′

Aleksandar Popović, kulturni centar Magacin, Beograd, Srbija – 10′

 

Četvrtak, 28. svibnja 2020. / 10-12h

Panel: Doprinos zajednice i utjecaj modela participativnog upravljanja u kulturnim / zajedničkim centrima

Voditelj : Irena Boljunčić Gracin

https://zoom.us/j/92201987861

Meeting ID: 922 0198 7861

Na panel diskusiji govornici će ispitati odnos kulture i lokalnih zajednica s ciljem stvaranja odgovornih zajednica koje su solidarne jedna s drugom podržavajući bolju kvalitetu života zajednice. Možemo li međusobno dijeliti kulturu? Ako da, na koji način? Razvija li to nova područja suradnje i stvaranja koja su otvorena za javnost? Kako možemo uspostaviti publiku koja aktivno sudjeluje u stvaranju umjetnosti, kao i u novim modelima upravljanja i javnim politikama? Da li nam popularizacija digitalnih medija i lako dostupni digitalni alati daju nove mogućnosti za vrijeme i prostore u kojima stvaramo i kako zajednica utječe na kreativnost umjetnika u njihovom kreativnom procesu? Kako praksa dijeljenja može poboljšati rad, odnose i održivost u kulturnim centrima? Ima li sudjelovanje u kreativnim i kulturnim aktivnostima znatan utjecaj na kvalitetu života pojedinca, pridonoseći općem blagostanju i poboljšavajući osjećaj pripadnosti u društvu?

Govornici:

Michele Bee, Manifatture Knos, Lecce, Italija; istraživač – 20 ‘ – uvodna napomena o temi

Luka Piškorić, Poligon, Ljubljana, Slovenija – 10 ‘

Christian Juul Wendell, Institut za (x), Aarhus, Danska – 10 ‘

Steve Rimmer, banka za ulaznice u Sheffieldu, Engleska – 10 ′

 

Četvrtak, 28. svibnja 2020. / 13-15h

Prezentacija i radionica: Inovacija poslovnog modela za kulturne i društvene centre

Voditelj: Jose Rodrigues – Trans Europe Halles (TEH)

https://zoom.us/j/95127934961

Meeting ID: 951 2793 4961

Kao posljedica ekonomskih promjena, kao i europske financijske krize, javno financiranje i podrška umjetnosti i kulturi drastično su se smanjili u većem dijelu Europe od 2008. Umjetnost i kulturne institucije i organizacije nalaze se na prekretnici gdje se pronalaze novi načini upravljanja i kulturu financiranja treba istražiti. Sada je vrijeme za razmatranje novih modela i sustava financiranja. Kako valovi smanjenja proračuna i dalje pogađaju, mnogi se pitaju je li moguće uštedjeti troškove, a istodobno povećati prihod bez ugrožavanja njihove vizije i vrijednosti? Može li restrukturiranje načina na koji djeluju kulturne organizacije dovesti do povećane učinkovitosti i bolje prakse upravljanja i kako će se uloga kulturnih menadžera razvijati u svjetlu ovih strukturnih promjena? Kako umjetničke i kulturne organizacije mogu povećati vlastite prihode ili resurse za razvoj održivije prakse bez ugrožavanja njihove vizije, misije i neprofitnih vrijednosti?

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum