Premijera „Sliparije“ Milana Rakovca u režiji Matije Debeljuha u Istarskom narodnom kazalištu

Premijera predstave „Sliparija“ Milana Rakovca u režiji Matije Debeljuha igrala je na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula u četvrtak 25. lipnja, a reprize su na programu bile slijedeća dva dana.

„Sliparija“ Matije Debeljuha u izvedbi Rosanne Bubola koja s redateljem potpisuje i dramaturgiju predstave nije doslovno prenašanje kompleksnog Rakovčevog romana na daske (i platno), već pokušava što vjernije prenijeti atmosferu te priče. U središtu naracije je legenda o Bilfu i Jamurini, a glavni lik predstave je višeslojna kombinacija antropologa-istražitelja, djeteta koji se igra oko jame, samog Bilfa i političara koji jamurinu pretvara u centralni deponij za odlaganje otpada. Sve te promjene lika prati Debeljuhov video, glazba Tamare Obrovac (ali i violinistice Isabel i bubnjara Vincenta Ereša), a kontrapunkt im daje i sam glas autora koji u offu čita odlomke iz romana.

Tko je Bilfo, što želi od nas, zašto nas poziva u jamurinu, što će mu zlatni golubovi koje moramo za njega u jami pronaći – sve su to misterije koje na sceni polako razotkriva (ali i sakriva) izvrsna Rosanna Bubola koja osim što se začuđujućom lakoćom preobražuje u različite likove vješto skače s engleskog na talijanski preko hrvatskog standarda i istarske čakavštine. Bilfo je – kako nam u jednom trenu otkriva Rakovac – živući oksimoron koji autoru služi kao paravan za teške moralne odluke.

Veliku ulogu u cijeloj predstavi ima i zanimljiv video (ponajviše zbog kuta snimanja i ćutljive mirnoće) u kojem se isprepliću snimci istarskih krajolika i jama te glavne glumice dok vozi motor ili se potiho šulja iza scene. Putem videa na sceni se pojavljuju i već spomenuti Ereš i Isabel, ali i plesačice Ivona Medić Nikolić i Lara Bubić koje u pratnji pulskih mažoretkinja s crvenim zastavama plešu na taktovima istarske himne.

„Sliparija“ je zanimljiv i uspio eksperiment u kojem se spajaju prošireni film, „roman savjesti“ i kazališni monolog i zasigurno jedna od najzanimljivijih predstava nastalih u sklopu programa Čakavske scene INK.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Manuel ANGELINI/Arhiva INK-a

Leave a Reply


1 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum