Program novigradskog Muzeja Lapidarium i galerije Rigo za 2021. godinu

Novigradski muzej Lapidarium i galerija Rigo pripremili su bogat program za 2021. godinu kojeg možete pronaći u nastavku teksta:

 

Galerija Rigo

 

16. travnja – 12. svibnja 2021.

Vanda Velagić

„Moja mama i njezine prijateljice, super junakinje“, izložba

fotografije s video performansom; iskustva, upute i metode umjetničinih super junakinja u borbi protiv neprijatelja – bolesti.

Na dan otvorenja performans Vande Velagić „Rite de passage“ (Obred prolaska)

 

14. svibnja – 13. lipnja 2021.

Dalibor Martinis

„Obraćam vam se kao čovjek čovjeku“ (2003), izložba

uz predstavljanje mape „Obraćam vam se kao čovjek čovjeku / 100 postaja na putu za demokraciju“, 2021., u ediciji od 5 primjeraka.

Projekt obzirnog akcionizma, realiziran u Istri u proljeće 2003. tijekom općih izbora u Hrvatskoj, a veže se s ranim Martinisom iz 1978., dokumentiran je sa stotinu crno-bijelih fotografija neuglednih i samotnih autobusnih skloništa, začudnih hibrida izvedenih iz tradicionalne istarske arhitekture i priručnog, uniformiranog cestovnog ‘pokućstva’. Svaki oblik ima svoju autonomiju i oporu ljepotu, a praćeni su kratkim i jezgrovitim porukama demokratske škole za drugačiji svijet. Umjetnik se na ovaj način ponovo, kao čovjek čovjeku, obraća svojoj istarskoj bazi neposredno prije lokalnih izbora u 2021. godini.

 

13. lipnja – 14. srpnja 2021.

Petra Pletikos & Iva Horvat

 

srpanj/kolovoz

Go Segawa, Paris/Tokio

Izlažu se recentni radovi nastali geometrijskim generiranim postupcima koji tvore istovremeno transparente i optičke trodimenzionalne skulpture/objekte.

Dessin/volume: Snake I – blue , 2020

impression UV sur polycarbonate, vernis Ed.6

©Go Segawa

19. kolovoza – 3. rujna 2021.

Vitar Drinković

Heart Tube, 2019-2020

Interaktivna instalacija koja prenosi otkucaje srca do četiri osobe istovremeno uizložbeni prostor, u realnom vremenu. Skulpturom se, jednostavnim biološkim procesom, istražuje ljudska komunikacija i međupovezanost, fokusirajući se na srce kao organ iznimnopodložan vanjskim podražajima i unutarnjim procesima (misli, emocije i sl.).

3. rujna – 4. listopada 2021.

aircube collection

u suradnji s „galerie wuench aircube“, Linz, Austrija

Riječ je o vrijednoj zbirci austrijskog kolekcionara Winfrieda Wünscha koja je istovremeno postavljena u Muzeju Lapidarium. U galerijskom prostoru izlažu se djela predstavnika bečke konceptualne umjetničke struje (Wiener Gruppe).

Muzej – Museo Lapidarium

 

2. travnja – 9. svibnja 2021.

Novigrad ispod površine. Arheološka priča o počecima grada.

Predstavljanje rezultata zaštitnih arheoloških istraživanja provedenih 2018. pored hotela Cittar u Novigradu. Prilikom istraživanja pronađeni su ostaci gradskih zidina, ranosrednjovjekovni grobovi i brojni drugi arheološki nalazi.

Kustosica: Anika Mijanović

Nalazi iz ranosrednjovjekovnog groba, vlasništvo Muzeja grada Umaga (MGU).

18. svibnja – 18. lipnja 2021.

Između Dajle i Kopra; knjižnica grofa Francesca Grisonija

u suradnji s Osrednjom knjižnicom Srečka Vilhara Kopar, Slovenija

Prvi put u Hrvatskoj izlažemo izbor iz bogatog knjižnog fonda te arhivsku i muzejsku građu vezanu uz grofa Francesca Grisonija (1772. – 1841.), koparskog plemića, humanista i prosvjetitelja koji je imao svoj posjed i palaču u Dajli, nedaleko od Novigrada. Izlažu se knjige iz razdoblja od 1552. do 1835., slike (portreti) te povijesna građa vezana uz njegovu obitelj. Posebnost izložbe su i originalni tlocrti za palaču u Dajli. Muzejski postav praćen je i audiovizualnom građom, te građom iz fundusa Muzeja Lapidarium. Tijekom izložbe, u nakladi Muzeja predstavit će se posebna publikacija o samostanu/kaštelu/palači Dajla.

Portret grofa Francesca Grisonija, 1859., Orednja knjižnica Srečka Vilharija Koper

2. srpnja – 18. kolovoza 2021.

Arhitektura, Skulptura. Uspomena. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945.-1991.

u suradnji s Društvom arhitekata i Galerijom Dessa, Ljubljana, Slovenija

Izložba predstavlja rezultate dvogodišnjeg istraživačkog projekta brojnih stručnjaka i znanstvenika koji se bave arhitektonsko-urbanističkim temama spomeničke memorijalne baštine iz jugoslavenskog socijalističkog razdoblja. U fokusu izložbe nalaze se projekti i planovi koji su obilježili razdoblje javnih „spomenika“ usredotočenih na prekretnice i nedovršene vizije modernizacije/apstrakcije u vrijeme socijalizma. Posebnost izložbe je ta što će se prvi putkontekstualizirati i valorizirati „Spomenik s kosturnicom narodnog heroja Vladimira Gortana“, Pod Beram, Istra. Muzejski postav praćen je audiovizualnom građom.

19. – 22. kolovoza 2021.

12. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti Arterija

„Nema sigurnosnog pologa/No Security Deposit: in memoriam Heiko Daxl“

u suradnji s Ingeborg Fülepp, Centar za inovativne medije CIM-APURI Rijeka

U fokusu festivala su umjetnosti u okviru znanosti, ekologije i tehnologija te raznih aspekata suvremene glazbe i zvuka u medijskom okružju. Očekuju se radionice, studentske prakse, izložbe, audiovizualni performansi i multimedijalne instalacije. Istovremeno festival je posvećen HeikuDaxlu (1957.-2012.), jednom od pionira novo medijske umjetnosti u Europi, koji je dijelom i zaslužan za nastanak novigradskog festivala.

  1. 8. Marko Ciciliani: „Kilgore’s Resort“, audio-vizualna interaktivna instalacija

„STEINA“, koncert: violina, generirana elektronika, video i laser

  1. 8. Barbara Lüneburg „Slicesof Life“, koncert: violina, multimedijalni performans

3. rujna – 4. listopada 2021.

air cube collection

u suradnji s „galerie wuench aircube“, Linz, Austrija

Riječ je o vrijednoj zbirci konstruktivističke i kinetičke umjetnosti, taktilne i konkretne poezije koju je prikupio austrijski galerist i kolekcionar Winfried Wünsch. Izlažu se slike, skulpture, instalacije, grafike, crteži i fotografije umjetnika iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, Italije pa sve do Kube. Izbor iz zbirke čine djela koja se u osnovi temelje na egzaktnom pristupu umjetnost i vizualnim istraživanjima površine, strukture i objekta, bliska duhu Novih tendencija, zatim djela koja ističu zahtjev analitičko-racionalnog odnosa s jezikom ili jezika kao vizualnog i tvarnog značaja, kao i djela predstavnika bečke konceptualne umjetničke struje (Wiener Gruppe). Zbirka je istovremeno postavljena i u Galeriji Rigo.

Autori djelâkoja se izlažu: Josef Bauer, Hellmut Bruch, Dominique Chapuis, Ivan Contreras-Brunet, Gerhard Frömel, Eugen Gomringer, Istanbul Haasz, HD Schrader, Vesna Kovacic, Renate Krammer, Vaclav Malina, Franz Mohn, Ulrich Otto, Otto Reitsperger, Gerhard Rühm, Vera Röhm, Reinhard Roy, Estela Sokol, Nelio Sonego, Jürgen Wolff.

 

8. listopada – 30. studenog

Roberto Ghezzi: Naturografie

u suradnji s Galerijom EContemporary i umjetničkom udrugom stART, Trst, Italija

kustosice: Monica Mazzolini, Elena Cantori

Riječ je o ambijentalnoj instalaciji koja govori o suradnji ČOVJEKA i PRIRODE s transformacijom umjetnosti u pejzaž (Land Art) te pejzaža u umjetnost. U fokusu izložbe su radovi koji su nastajali tijekom ljeta 2019. na ušću rijeke Mirne, zaštićenog ornitološkog rezervata među rijetkima preostalim na Mediteranu. Roberto Ghezzi (Corona, Arezzo), nakon istraživanja i studija o estetskim, fizičkim, kemijskim i biološkim osobinama ušća rijeke Mirne te nakon višemjesečnih odležanih platna u njenim vodama, tj. instalacijama, mapirao je vrijednosti krajolika i bogate biološke raznolikosti.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum