Predstavljena zbirka „Igle, insekti i izgorjele šibice” Božidara Cvenčeka u Novigradu

Zbirka poezije  “Igle, insekti i izgorjele šibice” autora Božidara Cvenčeka, u nakladi Ogranaka Matice hrvatske u Umagu čiji je Cvenček i predsjednik, predstavljena je u petak, 19. ožujka, u prostoru Muzeja Lapidarium u Novigradu. Autora je predstavio recenzent dr.sc Daniel Mikulaco, a na pjesničkoj večeri sudjelovao je i mag. Toni Buršić koji je zaslužan za izvrsno grafičko oblikovanje zbirke, dok najavljena urednica i lektorica mag. Dunja Pašić nije bila u mogućnosti prisustvovati ovom događaju.

Daniel Mikulaco o mladom autoru i njegovoj prvoj zbirci kaže da kao pripadnik mlađeg pjesničkog naraštaja, svoj poetski izraz Cvenček traži i gradi ponajviše na propitivanju tradicija avangardnih stilova, no da on sam nipošto nije avangardist – u smislu radikalnog odbacivanja i negiranja svih kanonskih umjetničkih, socijalnih i institucijskih tradicija i normi.

“Naprotiv, primarno je suvremen, postmodernog garda i s osviještenošću cjelokupnosti postmodernističkoga, strategijskoga instrumentarija, ovaj mladi pjesnik, svoju prvu samostalnu zbirku pjesama temelji ponajviše na dekonstrukciji, prestrukturiranju i nadopisivanju avangardnih, neoavangardnih i postavangardnih praksi iz čega onda proizlazi eksperimentalno tretiranje jezika: znaka, leksika, teksta, formi i oblika. Poezija je to podređena racionalnom konstruktu i vrlo kontrolirane emocionalnosti ili nostalgičnosti te dominacije motiva tjelesnosti naspram rasapa duhovnosti. Zbirka “Igle, insekti i izgorjele šibice” je sofisticirano pjesničko djelo; i kao cjelina, kao i svaki njen pojedinačni dio, kompozicijski i semantički je višestruko kodirano, s dominantnim estetskim i moralnim kodom. Konačno, kako i priliči stanju slike/slika suvremena svijeta, sve je tu označeno prefiksom post: postmoderno, postavangardno, postpovijesno, postidealističko, postsentimentalno, postzbiljsko, i čitljivo s raznih pozicija”, istaknuo je Mikulaco.

“Poezija kodira jezik, a da biste razumjeli poetski, pjesnički tekst potrebno ga je dekodirati. Potrebna je neka vrsta ključa da bi se dekodirao ovaj sažeti tekst, slike, misli, kompozicija, strukture. U tom smislu proza je bitno jednostavnija od poezije koja, iako obimom kratka i sažeta, ima bezbrojne mogućnosti razumijevanja, shvaćanja, interpretacija, viđenja, pozicija. Po mom dubokom uvjerenju umjetnost se bavi ničim drugim nego ljepotom, te pokušava naše živote učiniti ljepšima i plemenitijima. To je neka primarna funkcija umjetnosti. Sklad je odnos pojedinačnih dijelova jednih prema drugima i njihov odnos prema nekakvoj cjelini, a to sve zbrojeno svodi se na kompoziciju, jer pitanje sklada pitanje je kompozicije. Božidar je kompoziciju ove zbirke izveo do perfekcije. Uvodi, naslovi, simboli igle, insekata i izgorenih šibica, grafičko oblikovanje, sve zajedno stvara jednu lijepu i skladnu cjelinu. On što ga čini suvremenim jest prije svega njegova iskrenost začinjena ironijom i vrlo finim intelektom i finom dozom cinizma. Ovo i kompozicijski i semantički vrlo sofisticirano te višestruko kodirano pjesničko djelo može se čitati i kao popularan generacijski tekst. Na više razina, kroz više kodova se može promatrati ove njegove tekstove koji nisu banalni, a ova poezija nije vulgarna ni u jednom trenutku pa čak ni onda kada se koristi vulgarnošću. Poeziju je inače vrlo teško govoriti i rijetki su pjesnici koji svoje stihove govore dobro, a još rjeđe oni koji ih govore vrhunski, a Božidar je jedan od njih”, naglasio je Mikulaco.

Pjesnik je vrlo nadahnuto pročitao nekoliko od svojih 100 pjesama iz zbirke podijeljene na cjeline naziva: „Boje“, „Tonovi“, „Preobrazbe“, „Vizije“, „Oči“, „Zubi“, „Kože“, „Ovisnosti“, „Riječi“, „Flagelacije“. Majstorski oblikovane tekstove koji tako i vizualno prenose poruke svake od pjesama, dizajner Toni Buršić smjestio je u knjigu džepnog formata, kao mogući pokušaj da se i praktično i simbolički “ugura” poezija u ovom užurbanom svijetu.

Na kraju večeri, nakon što se zahvalio svima zaslužnima za njegov uspjeh, i nakon što je potpisao i uručio primjerak svoje zbirke brojnim zainteresiranim posjetiteljima, u kratkom razgovoru Cvenček je otkrio da je ova zbirka nastala u njegovim srednjim dvadesetim godinama, odnosno prije šest godina, koliko ju je pustio da “odleži”. Nastala je za točno tri mjeseca, pjesme je pisao svaki dan želeći da sve bude napisano u jednom štihu. Sadržaja kao takvog nema, a što se tiče same zbirke, ona je pokušaj traženja vlastitog stila.

“Kad stvaram, polazim od riječi, zarobljen sam u jeziku, ne koristim toliko pjesničke slike, više je sve apstraktno, a uglavnom je riječ o estetici groteske. Započeo sam s poezijom, no na lageru imam još napisanih knjiga, ima i proze, kratkih priča, romana, pa vjerujem da ću se uskoro odlučiti za koje izdanje.”, navodi Božidar Cvenček.

Otkrio je i jednu zanimljivost koju možemo pronaći na početku zbirke ” Igle, insekti i izgorjele šibice”, a radi se binarnom kodu. Kada ga pretvorimo u tekst, dobit ćemo sto prvu, a ta pjesma je ključ iščitavanja cijele zbirke. Zadatku nismo mogli odoljeti, te ukoliko smo pravilo unijeli sve nule i jedinice, rješenje zagonetke je donijelo ove riječi:

Brojim poraze.

Insekti po cijelom tijelu plaze.

Gubim slova.

Čovjek sam novog kova.

Glasove čujem.

Smisao kroz žute zube pljujem.

Tekst i fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


7 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum