26. Sa(n)jam knjige u Istri: predstavljanje Lidije Deduš u programu Poezija liječi

„…što se smaka svijeta tiče, kako ćemo – lako ćemo…“

• Pjesnikinja Lidija Deduš, u sklopu sajamskog programa Poezija liječi, predstavila je svoju zbirku „Razglednice iz prašnjave republike“ u četvrtak 10. lipnja u podne u dvorištu Shipyarda. Sajamska publika već večer ranije imala je priliku čuti ponešto iz opusa ove hvaljene i nagrađivane spisateljice osebujnog pjesničkog izričaja. Večernji program prethodnog dana bio je osmišljen kao predstavljanje pjesnikinja u parovima, kao spajanje njihovih poetika i tema uz osvrt na pitanja o značaju i ulozi poezije danas. Program je vodila prevoditeljica, sveučilišna profesorica i spisateljica Đurđica Čilić, a uz Lidiju Deduš i njezine „Razglednice iz prašnjave republike“ predstavila se pjesnikinja Sanja Baković svojom zbirkom „Autobus za Trnavu“. Za glazbenu pratnju poeziji pobrinuli su se Branko Sterpin (truba) i Srđan Kuzmanović (kontrabas). Publika koju je poezija Lidije Deduš te večeri zaintrigirala, imala ju je prilike još bolje upoznati u samostalnom predstavljanju sljedećeg dana.

Lidija Deduš rođena je 1977. u Banja Luci. Autorica je triju zbirki poezije: „Apatridi i ostale čudne ličnosti“, za koju je dobila nagradu regionalnog natječaja Treći trg, 2018. godine, „Ništa od najavljenog kraja svijeta“ i „Razglednice iz prašnjave republike“. Osim poezije, piše i kratku prozu, a radovi su joj objavljeni u časopisima i na portalima u Hrvatskoj i regiji te prevođeni na grčki za „Antologiju suvremene bosanskohercegovačke poezije“ i engleski jezik za časopis The Well Review. Poezija joj je, također, zastupljena u antologijama i zbornicima „Aritmia“, „Odgoda ljeta“, „Ovo nije dom – pjesnikinje o migraciji“, „U mreži stih 2 – zbornik poezije pjesnikinja regiona“ te „Antologiji suvremene bosanskohercegovačke poezije“. Članica je udruge Katapult za promidžbu kulture i pisane riječi u okviru koje aktivno već dvije godine sudjeluje na organizaciji književnog festivala KaLibar bestiVal te na organizaciji književnih predstavljanja hrvatskih autora Razgovaraonica u Varaždinu. Na portalu Varaždinski.hr vodi rubriku „Svila i kadifa“ posvećenu promidžbi književnog stvaralaštva i boljeg povezivanja čitatelja s piscima iz Hrvatske, regije i svijeta. Živi, radi i piše u Varaždinu.

„Razglednice iz prašnjave republike“ njezina je treća zbirka, za koju je 2019. dobila nagradu Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama. Zbirka se sastoji od četiri ciklusa naslovljenih kao: Razglednice iz unutrašnjosti, Kuće za odmor, Prizivanje duhova i Razbacane kartoline. Poezija je to razigrane ritmičnosti i dugog slobodnog stiha koji se primiče prozi. Pjesnikinja nam je iz zbirke pročitala pjesme: „na putu do sretne zvijezde.“, „kako je on jeo tu ribu.“, „tko je zgazio varvaru b.?“, „kuće na periferiji.“, „čovjek nosi glavu u torbi.“, „šesnaestog rujna.“, „divan dan za smak svijeta.“, „nesanica.“, „rupa.“, „niz moj hodnik trči arijevac.“, „babuška.“, „dedamačak.“, „vanzemaljci su ga oteli.“, „sad kad smo sišli s oblaka“, i „netko tko bi želio biti ja hoda dijagonalno preko trga.“. Već iz samih naslova koji započinju malim početnim slovom, a završavaju uglavnom točkom, rijetko i nekim drugim interpunkcijskim znakom, katkad neočekivanim, vidi se da je riječ o poeziji ludičke zaigranosti u kojoj se autorica i sadržajem i formom bavi ne samo temama kao što su otuđenje, konzumerizam, nemogućnost komunikacije, depersonalizacija i nepouzdanost identiteta, već i jezikom kao takvim, jezikom koji odslikava, ali i transcendira stvarnost u nastojanju da zahvati ono suštinsko.

Poetski svijet Lidije Deduš neki su kritičari usporedili sa zečjom rupom u koju upada Alisa u zemlji čudesa, kao svijet u kojem su ustaljena percepcija i načini razmišljanja pomaknuti i zapravo su samo pukotina kroz koju se naziru svjetovi s one strane vidljivog. Njih nastanjuju ljudi koji oprezno hodaju dijagonalama trgova i ulica, gube aktovke i glave u njima, žele biti netko drugi i pokušavaju ravnalom odrediti udaljenost od kauča do mjeseca. Bakica koja je „pripitomljavala višnje u sokove i džemove“ nakon rata „prigiba leđa i glavu. gledajući mrtve višnje rasute po tlu, pokušava ponovo povezati točkice.“, slično njoj djed – dedamačak „zalutao u pogrešnu jesen“ zagledan u ptice kaže: „ja sam bio u dva rata, tamo nije bilo ptica. ni drveća, samo golo nebo otvoreno kao hladan, tek iskopan grob.“ Ljudske nastambe, tijela u njima, oči koje se odvajaju i klize iz točke u točku kroz prostor i vrijeme, razjapljeni ormari i rupe u džepovima kaputa kroz koje su stvari prokliznule i pale tamo gdje ih misao teško može pratiti.

U tom nesigurnom svijetu svakog dana  moguć je njegov iznenadni kraj, ali autorica tu lakonski zaključuje: „…što se smaka svijeta tiče, kako ćemo – lako ćemo…“ „…jednom će nas netko naći okamenjene kao one u Pompejima.“ Da su autoričine preokupacije podsvjesno, nesvjesno i proces individuacije svjedoči i kratki ulomak iz knjige „Čovjek i njegovi simboli“ Carla Gustava Junga na početku zbirke kao svojevrsni okvir, te citat Davida Fostera Wallacea. „Čudno je kako ja sve ovo mogu imati u sebi, a vama su to samo riječi.“

Tekst Dušanka BABIĆ

Fotografije Manuel ANGELINI/arhiva Sa(n)jam knjige u Istri

Leave a Reply


7 + = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum