Otvorene prijave za radionicu spekulativne dizajnerske prakse „Augmented Authenticity“ udruge Metamedij

rok: 11.07.2021

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu) organizira radionicu spekulativne dizajnerske prakse pod nazivom ‘’Augmented Authenticity’’.

Radionica će se održati od 2. do 7. kolovoza 2021. godine u Društvenom centru Karlo Rojc u Puli, a vodit će je Jasna Dimitrovska (Berlin) i pETER Purg (Nova Gorica).

Na radionici će se proizvesti opipljive spekulacije na temu fenomena iscenirane autentičnosti u kontekstu kulture društvenih medija. Radionica će se održati u sklopu 23. izdanja Media Mediterranea festivala.

Kontekst radionice: Pandemijska stvarnost je radikalno nova. Ili smo to već vidjeli prije? Iscenirana autentičnost postaje stvaran identitet. Društveni su mediji postali potpuno iscenirani i visokoutjecajni, od kompjuterski generiraniih Instagram influencera do korporativno upravljanih profila stvarnih osoba. No, čije onda živote njihovi pratitelji pokušavaju živjeti ili uprizoriti? Kako se Instagram kultura nadovezuje (ili nenadovezuje) na tradicionalne kulture (samo)reprezentacije i postoji li način da se to ispravi?

Strojevi uče umjesto nas, poučavajući nas kako da ostanemo autentični. Da bismo vidjeli budućnost, trebamo razumjeti prošlost. I našu poziciju između. No ta pozicija nikada nije izolirana… Planiramo živjeti na drugom planetu i uzimati s njega, a zaglavili smo između autentičnih putovanja i isceniranog turizma koji su često kao propagande sa strateškim ekonomskim namjerama.

Navedeni izazovi istraživat će se kroz prizmu spekulativnog pristupa koji će kombinirati praktični radionički proces utemeljen na digitalnim i analognim medijima, s vježbama dizajna i umjetničkog razmišljanja (engl. art thinking). Sudionici će, u tandemima ili manjim grupama, razviti spekulacije – zajednički kreativni radovi bit će javno izloženi u galeriji DAI-SAI tijekom posljednjeg dana festivala Media Mediterranea.

Tijekom intenzivnog tjedna sudionike će mentorirati tandem komplementarnih voditelja: Jasna Dimitrovska (dizajn prototipiranje, eksperimentalna interakcija, kreativna tehnologija, umjetnost i znanost) i pETER Purg (performans, sudionička umjetnost, medijska ekologija, art thinking, ArtSciTech, media hacking, spekulativna futurologija).Radionica pokriva širok spektar (ko)kreativnih profila i slobodoumnih ljudi, od umjetnosti do studenata dizajna i praktikanata, hands-on mladih, pa sve do zaljubljenika u društvene mreže i aktivista…

Sudionici će naučiti kako unakrsno razmišljati (engl. cross thinking) (digitalno i analogno). Radionica je primarno posvećena isprobavanju različitih praksa i stilova razmišljanja (ili njihovih kombinacija), uprizorujući ih u radikalno spekulativni način. Vještine i dijeljenje znanja u produktivnim situacijama bit će dosljedno utemeljeno na spekulativnim metodologijama, od umjetnosti do dizajna. Sudionici će kombinirati tehnologije dostupne na licu mjesta (osnovne i stručne digitalne i kreativne medije), kao i kreativne alate samih sudionika i svega što ponesu sa sobom.

O spekulativnom dizajnu: Spekulativni dizajn je obično usmjeren na ideje koje sežu iz područja znanosti, dok se primjenjene tehnologije bave projekcijama društveno-tehnoloških trendova, razvojem budućih scenarija i uloge proizvoda u kontekstima nove uporabe.

Više informacija pronađite na stranicama udruge Metamedij.

Izvor

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum