Ususret konferenciji “Izazovi galerija u razvoja publike” u Svetim srcima

• Domaći i međunarodni stručnjaci na konferenciji će govoriti o upotrebi digitalnih alata u kulturnom sektoru i evoluciji umjetničkog tržišta •

• Druga konferencija “Izazovi galerija u razvoja publike” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH bit će održana u petak, 10. rujna s početkom u 10 sati u muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca.

Konferenciju u okviru projekta Jačanje kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike organizira Udruga za poticanje kreativnosti Atanor u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom i Arheološkim muzejom Istre. Konferenciju će pozdravnim govorima u 10 sati otvoriti Darko Komšo, predstavnik Ministarstva kulture i medija i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i Anja Ademi, pročelnica u upravnom odjelu za lokalnu samoupravu Grada Pule.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a rok za prijave je četvrtak 9. rujan 2021. godine putem on line obrasca.

Cilj konferencije je doprinijeti aktualnoj temi razvoja publike te potaknuti sudionike na kreativan dijalog o metodama i strategijama njezine provedbe. Iako digitalna konzumacija sadržaja nije inovacija, kriza je nesumnjivo otvorila različita pitanja u kontekstu suvremene umjetnosti i kulture u Hrvatskoj. Nedostupnost fizičkih prostora u proteklih godinu dana uvjetovala je razvijanje onih virtualnih, a svjedočili smo ii procvatu online umjetničkog tržišta. Domaći i međunarodni predavači na konferenciji će govoriti o upotrebi digitalnih alata u kulturnom sektoru i evoluciji umjetničkog tržišta.

Direktor platforme Walter’s Cube iz New Yorka, Balasz Farago, na konferenciji će govoriti o potencijalu novih tehnologija za prezentaciju umjetnosti. Farago je surađivao na digitalizaciji izložbi suvremene umjetnosti u 3D formatu s muzejima i galerijama diljem svijeta i za to dobio brojne prestižne nagrade. Uvodno će predavanje na engleskom jeziku o on line tržištu umjetnina i digitalnom predstavljanju umjetničkih radova održati Pau Waelder, autor i istraživač specijaliziran za umjetnost i digitalne medije koji radi kao viši kustos u Niio.art te kao urednik i savjetnik u DAM Digital Art Museum. O susret kulturne industrije i njene digitalne budućnosti govorit će Goran Pavlov, koordinator IRI centra za istraživanje i razvoj te voditelj akceleratorskog programa za digitalno prepričavanje. Klara Šimunović, jedna od rijetkih predavačica u regiji educirana upravo za povezivanje umjetnika i poduzetnika, održat će predavanje o umjetničkim intervencijama u biznisu. U dijelu porgrama nazvanom Primjeri dobre prakse, kulturni će djelatnici u formi kratkih prezentacija istaknuti vlastite primjere dobre prakse za uključivanje stručnjaka i šire publike u projekte njihovih organizacija. Marino Jurcan, koordinator projekata u udruzi Metamedij, predstavit će projekt Mladi na mreži koji adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Kristina Nefat, predsjednica Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, predstavit će edukativno-digitalnu platformu za mlade IN DIS PLODOVI, a Tihana Puc, povjesničarka umjetnosti zaposlena u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske će predstaviti projekt Opservatorij umjetničkog rada (OUR).

Konferencija se održava uz podršku Grada Pule, Erste banke i Arena Hospitality Grupe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum