„Predi, Predi hći moja“ Etnografskog muzeja Istre proglašen najboljim muzejskim izdavačkim projektom

Koncem proteklog tjedna u Zagrebu je održana svečanost dodjela godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društva za ostvarenja realizirana u 2020. godini. U kategoriji realiziranih izdavačkih projekata nagrađena je publikacija “Predi predi hći moja: Vodič za djecu kroz zbirku Proizvodnja tekstila, odjeće i obuće, odijevanje i osobni predmeti“ autorice Mirjane Margetić, muzejske savjetnice pedagoginje i kustosice u izdanju Etnografskog muzeja Istre. U obrazloženju Hrvatskog muzejskog društva ova je publikacija nagrađena jer „na jednostavan, stručan i zabavan način djeci približava istarsku tradicijsku odjeću kroz jednu od najkompleksnijih zbirki Etnografskog muzeja Istre – Proizvodnja tekstila, odjeće i obuće, odijevanje i osobni predmeti“.

Podsjećamo da je Vodič tematski i sadržajno namijenjen djeci od devet do petnaest godina. Maskota Vodiča je Ššiško, simpatični lik šišmiša inspiriran lokacijom muzeja, koji duhovitim opaskama, pitalicama i natuknicama potiče djecu na čitanje i razmišljanje o tradicijskoj odjeći Istre. Osim likovno, Ššiško se pojavljuje i u obliku personaliziranog označivača stranica. Format izdanja je školski, odnosno A5, korištene su prirodne boje koje asociraju na nošnju (smeđa), hrbat i džep prošiveni su crvenim koncem, a detalji u tekstu važni za zapamtiti istaknuti su na lažnom post-it papiriću. Tematska poglavlja radi lakšeg snalaženja označena su različitim bojama prema naslovima u sadržaju. Kroz priče o predmetima, tekstove i pitalice djeca mogu naučiti kako je od stabljike lana nastala košulja, ili od klupka vune topli kaput. Nadalje, djeci se želi skrenuti pozornost na multikulturalnost, različitosti i specifičnosti odijevanja kroz primjere odjeće hrvatskog, talijanskog stanovništva (nošnja Vodnjana), te narodne nošnje iz Peroja. Jedan je od ciljeva je da ovo izdanje, između ostalog, posluži i kao priprema nastavnicima za dolazak u muzej ili dodatna literatura u sklopu Zavičajne nastave.

Na početku Vodiča čitatelje se upoznaje s pazinskim Kaštelom u kojem je muzej smješten, zatim sa samim Etnografskim muzejom Istre, s poslom kustosa te što je i kako je nastala Zbirka odjeće. Slijedi poglavlje o procesu tkanja i svih potrebnih postupaka koji dovode do izrade materijala potrebnog za izradu odjeće. Predmeti u Zbirci podijeljeni su na žensku, dječju i mušku odjeću i opremu te su u tim grupacijama i prikazani u Vodiču. U poglavlju Tradicijska odjeća djeca se upoznaju s pojmom narodna nošnja kao uvod u tematske cjeline Ženska odjeća i Muška odjeća i oprema. Na krajevima ovih poglavlja nalazi se rječnik tradicijskih pojmova vezanih uz odijevanje. Predmeti dječje kulture (koji su na žalost brojčano slabo zastupljeni u ovoj Zbirci) prikazani su u zadnjem poglavlju Dječja odjeća i oprema. Jedan od razloga što ove građe ima manje od ostale je taj da se dječja odjeća  možda najviše „uništavala korištenjem“, ali i nasljeđivanjem. S druge strane stručni interes sakupljača kustosa u ranijem periodu, nije bio fokusiran na ovu vrstu građe.

Doprinos Vodiča je u očuvanju i prezentaciji materijalne i nematerijalne kulturne baštine iz fundusa muzeja, kao i obogaćivanje muzejskih izdanja. Predmeti su dočarani kroz fotografije i opise, a jezik kroz dijalektalne nazive. Ovaj Vodič prvi je od muzejskih izdanja Etnografskog muzeja Istre namijenjenih djeci, a promoviran je na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja. 2020. godine. Glavni urednik izdanja je Danko Dujmović, oblikovanje potpisuje Tina Erman Popović (Lastik studio), autor ilustracija je Marko Cerovac, a prijevod na talijanski jezik izradila je Vanesa Begić. Vodič za djecu „Predi predi hći moja“ na natječaju “Hrvatska lijepa knjiga za 2020. godinu“ Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od pristiglih rekordnih 210 izdanja uvršten je među 18 koje ulaze u izbor na natječaj za “Best Book Design from all over the World” u 2021. godini.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum