Memorijalna izložba Josipa Klarice u Gradskoj galeriji Labin

Gradska galerija Labin otvara izložbenu sezonu izložbom „Josip Klarica, Svjetlo u srebru i zlatu – „In memoriam““ u petak, 29. travnja, s početkom u 19 sati. Izložba je prošle godine održana u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu u čast ovom, prije dvije godine, preminulom umjetniku, a ista se u prilagođenom omjeru prenosi u labinsku galeriju.

Na izložbi će biti predstavljeni crno–bijeli kontakti iz Klaričina stvaralaštva s tematikom mrtve prirode, portreta, aktova i pejsaža iz ostavštine obitelji Josipa Klarice. Klarica se u svojem djelovanju služio izvornim postupcima stvaranja fotografije, što pridodaje na specifičnosti njegovih djela. Riječ je o jednom od najznačajnijih hrvatskih fotografa, koji je svojim radom ostavio važan biljeg i utjecao na suvremene tokove hrvatske umjetničke fotografije.

Josip Klarica rođen je 1946. godine u Beogradu, studirao je u Pragu. Bavio se poviješću fotografije i fotokemijskih procesa, koje je izučio i neke prenio u svoje djelovanje. Tako se koristio fotoaparatom iz 19. stoljeća i služio tehnikom camere obcure, što pridodaje na specifičnosti njegovih fotografija. O njemu su pisali važni stručnjaci, među kojima Želimir Koščević, čiji je osvrt, uz predgovor Branka Franceschija, dio kataloga izložbe Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, a koji će biti moguće pročitati u sastavu izložbe u Gradske galerije Labin.

Branko Franceschi uvaženi je povjesničar umjetnosti, kustos i likovni kritičar iz Zadra. Sadašnji je ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (nekadašnje Moderne galerije) u Zagrebu. Svojevremeno, bio je voditelj galerije „Miroslav Kraljević“ u Zagrebu. Obnašao je dužnost ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, kao i Galerije umjetnina u Splitu. Autor je i kustos brojnih izložbi suvremene umjetnosti i umjetničkih monografija, te nacionalnih i međunarodnih umjetničkih projekata.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum