Soundpainting platforma Pula 2022 predstavlja – Nenad Kovačić: „Solo za (Rahulovu) kanjiru“

Koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe „Solo za (Rahulovu) kanjiru“ Nenada Kovačića bit će održan u subotu, 17. rujna u 20.30 sati u Dnevnom boravku DC-a Rojc. „Solo za (Rahulovu) kanjiru“ kao rad u nastajanju premijerno je izveden 2021. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu platforme novog zvuka Sinelinea. Autor i izvođač istražuje zvukovne mogućnosti kanjire – malenog tradicijskog južnoindijskog bubnja, čija savitljiva gušterova opna, unatoč svega desetak centimetara promjera, može proizvesti zapanjujući raspon frekvencija i spektar zvukovnih boja. Navedene zvukovne mogućnosti autor dodatno proširuje amplificirajući udaraljku te šaljući njezin signal u lanac efekata koji postaje dio instrumentarija.

„Solo za (Rahulovu) kanjiru“ svakako je nastavak Kovačićeve dugogodišnje glazbene prakse koja obuhvaća korištenje tradicijskih udaraljki u kontekstu suvremene eksperimentalne i improvizirane glazbe. Također, rezultat je to i njegova uspješnog nastojanja u vraćanju tradicijskih instrumenata u glazbeno istraživačke prakse, smatrajući da su u određenom trenutku paušalno svrstani u kategoriju konzervativne tradicionalnosti.

Solo za kanjiru u velikoj je mjeri ambijentalno djelo, u kojem Kovačić ipak ne preže od velikih i naglih dinamičkih razlika, vrlo glasnih i žestokih dijelova, intenzivnih i preciznih ritmičkih pulsacija, donoseći slušatelju ranije spomenuti spektar zvukovnih mogućnosti oblikovan u jedinstvenu muzičku cjelinu.

Ton majstor je Dean Pavletić, a tehnička potpora pruža AudioLAB d.o.o.. Autor promotivnog materijala je Neven Radaković dok je autor promotivnih fotografija Samir Cerić Kovačević. Organizaciju potpisuje Soundpainting platforma Pula 2022 i udruga Rondo Histriae u suradnji sa Savezom udruga Rojca. Događaj je organiziran u sklopu programa “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3” kojeg organizira udruga Rondo Histriae uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Nenad Kovačić (1982., HR) udaraljkaš i istraživač balkanskog i zapadnoafričkog ritma o kojem je učio od najvećih živučih majstora u Gvineji, Maliju i Burkini Faso.  Dobitnik je strukovne glazbene nagrade Status (2006.) za najboljeg instrumentalistu u kategoriji etno glazbe. Glazbom se počeo aktivno baviti 1997. Djeluje u Zagrebu kao član bendova Antenat, Afion, Sevdah Takht Damira Imamovića, Truth ≠ Tribe, Mimika, Chant Electronique s kojima je ostvario 10 službenih izdanja (Aquarius Records, Dirty Old Label, Glitterbeat Records, Rika Muzika) i nekoliko stotina koncerata po Hrvatskoj i svijetu. Od 2006. godine djeluje i kao autor kazališne i filmske glazbe. Ostvario je dugogodišnju suradnju sa producentskom kućom Hulahop kroz projekte ‘Mijenjam svijet’ i ‘Betonski spavači’. Redoviti je suradnik dramaturško redateljskog tandema Tomić – Kovačić s kojima je do sada radio na nekoliko predstava (ZKM, ITD, Gavella, HNK Split, HNK Zagreb, HNK Rijeka, HNK Varaždin, GKL Split, Dječje kazalište Dubrava, Kazališna družina Pinklec, kazalište Novi život) od kojih su mnoge nagrađivane u raznim kategorijama i po raznim festivalima, a predstava ‘Did i Repa’ u produkciji GKL-a Split dobila je nagradu za najbolju glazbu – Mali Marulić 2013.

Surađivao je i sa redateljem Reneom Medvešekom, redateljicom Renatom Carolom Gaticom te koreografima Francescom Scavettom i Robertom Olivanom. Od 2008. redovno vodi svoju školu zapadnoafričke ritmike, kako u Zagrebu tako i u ostalim gradovima Hrvatske. Iako se kroz svoje muzičko djelovanje od samih početaka bavi improvizacijom, zadnjih nekoliko godina je kroz projekte poput Suprised Body Project (Studio za suvremeni ples), Noćne vizije, Zvuk pokreta, CRI Orchestra, Orkestracija prostora, Živa voda te sudjelovanje na Audioart festivalu i Izlogu suvremenog zvuka, intenzivnije uronio u svijet improvizatorske, ‘suvremene’ glazbe i dalje svoj rad razvija i u tom smjeru.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum