Izložba „SUVREMENA ISTARSKA UMJETNOST“ MSUI-a u Podgorici

Izložba Suvremena istarska umjetnost bit će otvorena u utorak, 3. rujna u Centru savremene umjetnosti Crne Gore. Izložbu je na inicijativu te ustanove osmislio i organizirao Muzej suvremene umjetnosti Istre. Početak je to suradnje ove dvije muzejske institucije koji je načelno dogovoren prošlog ljeta u Puli kada je MSUI/MACI posjetio direktor Centra, akademski kipar Nenad Šoškić i predložio gostovanje istarskih umjetnika u Crnoj Gori. Točno godinu dana poslije istarska suvremena umjetnost predstaviti će se podgoričkoj i crnogorskoj publici u reprezentativnom galerijskom prostoru Dvorca Petrovića.

 „Izložba Suvremena istarska umjetnost koncipirana je kao panoramski pregled dominantnih vokacija recentne umjetničke prakse u Istri. Pošto se radi o prvom predstavljanju istarske, a i prve veće hrvatske izložbe u Crnoj Gori u posljednjih tridesetak godina, izabrani su radovi koji ilustriraju likovna zbivanja u kontekstu relevantnog suvremenog vizualnog izričaja. Izabrani autori su oni umjetnici koji su na najvećem hrvatskom poluotoku utirali puteve suvremenog likovnog govora krajem prošlog i u ovom stoljeću te mlađi autori koji su im se nešto kasnije pridružili svojim inovativnim radovima te su zajedno kreirali recentnu istarsku vizualnu stvarnost. Kako razdoblje postmodernizma nije bilo sklono stilovima i trendovima, kao i što boljeg uvida u suvremenu likovnost istarskog poluotoka, izložba nema čvrstu programsko – idejnu koncepciju već govori o izražajnom pluralizmu posljednje dekade koji je iskristalizirao vizualne prioritete vođene suvremenom likovnom misli, sve više ovisnoj o društvenoj i političkoj stvarnosti, ali i principima nove estetike bazirane na stripovskom, filmskom i cyber jeziku. Novi komunikacijski poligoni otvoreni su internetom, website-ovima, iPhone-om te neizbježnim Facebook-om ili Twitter-om, a protok informacija brži je no ikad, što je snažno utjecalo na formiranje novog vizualnog jezika (o tradicionalnoj likovnosti danas je teško govoriti), kao jednog od relevantnih faktora tvorbe nove kulturološke i civilizacijske paradigme.

“U takvom informatičkom kontekstu najmlađa generacija umjetnika još se očito traži da uskoro progovori relevantnim jezikom kao što to čine starije generacije prisutne na ovoj izložbi, a čiji su pojedinci formirali relevantne poetike i iznjedrili ostvarenja često i svjetskih dosega. Kako bi crnogorska publika stekla cjelovit uvid u istarsku suvremenu scenu, odnosno na brojnost i raznovrsnost individualnih umjetničkih vokacija i izražajnih medija, na izložbi će biti predstavljeno 67 radova od 19 umjetnika: Tea Bičić, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Đani Celija, Matija Debeljuh, Alen Floričić, Iva Fonović, Aleksandar Garbin, Fulvio Juričić, Zdravko Milić, Oleg Morović, Robert Pauletta, Davor Sanvincenti, Dragana Sapanjoš, SofijaSilvia, Silvo Šarić, Šikuti Machine, Goran Škofić i Bojan Šumonja“, piše kustos Mladen Lučić u katalogu izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna, dok će u 2020. godini suradnja Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja suvremene umjetnosti Istre rezultirati predstavljanjem suvremenih crnogorskih umjetnika u Puli i u još nekoliko gradova Hrvatske. Izložba je realizirana sredstvima Centra savremene umjetnosti Crne Gore, Muzeja suvremene umjetnosti  Istre, uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum