Na međunarodnoj izložbi Zagreb Full Color 2020 nagrađeni su istarski umjetnici Branka Popov Ostojić i Mario Rosanda

U ovo zanimljivo vrijeme, kada se ne održavaju baš nikakva kulturna događanja, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvorena je međunarodna likovna izložba Zagreb Full Color 2020. Izložba je to apstraktnih slika u tehnici digitalnih otisaka na ceradnom platnu koji su izloženi na vanjskoj ogradi muzeja, u jednoj od glavnih prometnih ulica Zagreba, tako da je pogledati mogu slučajni ili namjerni prolaznici.

Izložba je otvorena 21. ožujka, na Svjetski dan boja, šuma, poezije i prvi dan proljeća, ali zbog pandemije nije imala svečano otvorenje. Trebala je trajati do 26. travnja, ali će zbog novonastalih uvjeta biti izložena znatno duže.

Na žičanoj ogradi muzeja mogu se pogledati djela 67 umjetnika iz 15 zemalja; od prekoocenaskih SAD-a, Urugvaja, Kanade, Argentine, Indije preko europskih zemalja Portugala, Italije, Slovenije, Albanije, Rusije do balkanskih susjeda Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije.

Dodijeljene su plakete i priznanja umjetnicima, a međunarodni žiri je Zlatnu plaketu dodijelio hrvatskoj umjetnici Ireni Kljajić, a među ostalima prepoznao i nagradio naše istarske umjetnike. Srebrnu plaketu dobio je Mario Rosanda iz Vinkurana, a Branka Popov Ostojić iz Medulina primila je za svoj rad očitovanje izvrsnosti.

Branka Popov Ostojić komentira selekciju svog rada: “Organizator nas nije puno ograničio, morali smo zadovoljiti samo dva uvjeta. Prvi je da djelo koje prijavljujemo bude apstraktno i drugi da pošaljemo fotografiju autorskog djela u digitalnom formatu 80 x 136 cm. To znači da smo mogli uslikati ili obraditi bilo koje apstraktno djelo, crtež, zidnu sliku, fotografiju, grafiku i sl. ili dio njega.“ Ona je fotografirala svoje djelo “Big Blue 1” u kojem koristi špagu, ljepila, akril i sprej.

„To je slika velikog formata inspirirana našim Jadranskim morem. Tehnika koju sam koristila je miješana, a prevladava akril na platnu. Kako živimo u dobu interneta i masovne komunikacije mnoga djela sliče jedna na druga, masa ih se i proizvodi pa nije ni čudno. Na ideju ove kombinacije tehnika došla sam još davno izrađujući scensku masku, ali sam je nedavno prikazala u mediju slike. Moj eksperiment je ispao pozitivno, pa sam izradila seriju slika i jednu poslala na ovu izložbu“.

Medulinska umjetnica Branka Popović Ostojić bavi se izradom skulptura, modnih kolekcija, unikatnih vjenčanica, ilustracijom, fotografijom, a zbog zahtjeva tržišta u novije vrijeme izrađuje slike za urađenje interijera.

Srebna plaketa dodjeljena je Mariju Rosandi za njegov izuzetni rad. On kaže: “ja volim nadrealne motive, na granici apstrakcije, s naglaskom na bio-mehaničke strukture, tako na nekim radovima često spajam organsko i mehaničko, na primjer željezo i ruku s ružom, u radu izloženom na ovoj izložbi unutar mehaničkih dijelova, šina i vijaka nalazi se “skriveno” ljudsko oko, pa sam zato taj rad nazvao “I see you!”“.

Rosanda je vinkuranski ilustrator, slikar i grafički urednik – dizajner koji se bavi fotografijom, digitalnom grafikom, stripom i karikaturom. Iskusio se je i u pisanju SF priča, ali i komponiranju elektronske glazbe pod umjetničkim imenom “aero2graph”.

„I see you“ je rad nastao 2013. godine, u sklopu ciklusa “20.13. ROS” koji sadrži dvanaest motiva u tehnici digitalna fotografija/kolaž/kompjutorska grafika koji su printani na osmobojnom printeru visoke kvalitete i zaštićeni laminiranjem.

Međunarodna izložba Zagreb Full Color održava se drugu godinu za redom, a njezin je organizator Likovni art dizajn centar „Ladica“ i  Hanibal Salvaro, suvremeni hrvatski likovni umjetnik i keramičar svjetskog ugleda. Radi se o jedinstvenoj likovnoj manifestaciji jer se odvija na otvorenom pa je na taj način dostupna apsolutno svakome, no ove će godine imati reducirane posjete.

Tehnički muzej Nikola Tesla u čijem je eksterijeru izložba postavljena nastoji se držati svih propisanih mjera pa na svojim Facebook stranicama objavljuje „OSTANITE DOMA – IZLOŽBA ĆE SE MOĆI RAZGLEDATI DO LIPNJA!!!“

Tekst Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


2 + 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum