UMAGO CLASSICA: ANTIPHONUS I EDIN KARAMAZOV

Koncert vokalnog ansambla Antiphonus i Edina Karamazova bit će održan u četvrtak, 13. Srpnja u 21 sat u umaškoj Župnoj crkvi, a u sklopu programa Umago Classica.

Od osnutka 2008. godine, Antiphonus daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku – na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i mnogi drugi žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje svoje strelice u razne dijelove srca tijela svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na svoja dva zagrebačka ciklusa, Triade u Muzeju za umjetnost i obrt i Trinitas u crkvi sv. Katarine. unnamed(1)Posebnost ansambla je činjenica da svoj repertoar izvodi komorno, pa i kada se radi o složenim vokalno-instrumentalnim kombinacijama.

Antiphonus je otvorio Muzej Apoksiomena, proslavio osnivanje Sveučilišta u Zadru, nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama s Krešimirom Špicerom i Edinom Karamazovim, vraćao se dragim prijateljima i publici na Osorskim večerima, na festivalu Korkyra Baroque, u brojnim prigodama nastupao u Zadru i Slavonskom Brodu. Također, nastupi na otvorenju sezone Zagrebačkih solista, gostovanja u predbrojci HRBA-e i koncerti povodom Feste svetoga Vlaha u Dubrovniku, te core business ansambla – sedam koncerata u ciklusima Triade i Trinitas za koje su nagrađeni Nagradom Milka Trnina, vjerni premisi iz prve rečenice ovog teksta. Umjetnički voditelj ansambla Antiphonus je Tomislav Fačini.

Edin Karamazov, predvodnik novog, rijetko viđenog i neobičnog, slijedi svoj jedinstven glazbeni stil. Kombinira odvažno istraživanje s potragom krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Nagrađivan je prestižnim nagradama: Edison Award (2002.), Premio Cobadisco za najboljeg stranog glazbenika (2009.), Brit Award (2007.), Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalista u Italiji, Diapason d’Or i nekoliko drugih. Nominiran je za nagradu Grammy 2001. godine. Prema mišljenju kritičara njegov solo album Come, Heavy Sleep (Alpha, 2003.) postavio je nove standarde muziciranja na lutnji.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum