Održan DeLight! u Šišanu povodom Međunarodnog dana svjetla

Uživanje u svim bojama svjetlosti

• DeLight! – događaj u organizaciji udruge Sonitus povodom obilježavanja prvog Međunarodnog dana svjetla, održan je u srijedu, 16. svibnja na Monte Madonni u Šišanu. Kao što se moglo i očekivati događaj je privukao brojnu publiku, a najviše su uživale obitelji s djecom. Program je službeno započeo u 17 sati, a među ponuđenim sadržajem bila je izložba interaktivnih svjetlosnih radova Visualije Group, zatim mapping projekcije “Piece Out” i “RoboLight”, te svjetlosna izložba zajedničkog likovno-svjetlosnog rada DV Bubamara-Ližnjan. Za one najmlađe organizirana je zabava na otvorenom u režiji animatora iz pulske Zemlje Zabave.

U sklopu izložbe Visualia Groupe publika je mogla pogledati: Warp (premijera), Residence of Light & Music (interaktivna audiovizualna instalacija), Lighting Postcard (interaktivna mapping instalacija), Magic Garden (interaktivna svjetlosna instalacija), Light Sculptures (svjetlosna instalacija) i Light Painting (interaktivna izrada fotografija pomoću light graffita).

Mapping projekcija „Piece Out“ zapravo je finalni proizvod međunarodne svjetlosne rekonstrukcije Van Goghovog djela „Zvjezdana noć“. U stvaranju su, u okviru projekta VisuaLab 2018, sudjelovali učenici 7.C razreda Osnovne škole Šijana uz mentorstvo prof. Roberte Weissman Nagy i Marka Bolkovića, umjetničkog direktora Visualia festivala. Mapping „RoboLight“ poslužio je za predstavljanje fotografije izrađene pomoću light graffita nastalih fotografiranjem osvjetljenih mBot robotića koji se natječu u Croatian Makers ligi. Djeca iz najstarije vrtićke skupine Dječjeg vrtića Bubamara u Šišanu predstavili su likovno-svjetlosni rad nastao korištenjem UV boja na temu Međunarodnog dana svjetla.

Međunarodni dan svjetla je globalna inicijativa nastala temeljem UNESCO-ovog proglasa 2015. godine Međunarodnom godinom svjetla (IYL 2015 -International Year of Light and Light-based Technologies 2015) , a naglašava značajnost svjetla i njegovu ulogu koju ima u znanosti, kulturi i umjetnosti, obrazovanju i održivom razvoju, te na različitim područjima kao što su medicina, komunikacija i energija. Obilježava se po prvi put te će se diljem svijeta održavati konferencije, seminari i „svjetlosni“ događaji kako bi se prigodno obilježio ovaj dan.

Priredio B. V.

Fotografije Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


7 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum