Više od 150 milijuna kuna za valorizaciju pulske kulturne baštine

Premda je 2020. financijski nezavidna godina zbog korona krize, u najvećem istarskom gradu otvorene su brojne investicije milijunskih vrijednosti zahvaljujući, prije svega, sredstvima iz europskih fondova. Više od 150 milijuna kuna trenutno se ulaže u valorizaciju pulske kulturne baštine.

Jedan od njih je strateški projekt „Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod“ vrijedan više od 23,2 milijuna kuna, čiji je nositelj Grad Pula, a partneri Povijesni i pomorski muzej Istre i Turistička zajednica grada Pule. Riječ je o radovima na obnovi pulskog Kaštela u sklopu kojih će se izgraditi lift i povezati pulske podzemne tunele Zerostrasse s Kaštelom čime će se od dva, trenutno odvojena punkta, stvoriti prostor jedinstvene kulturne destinacije.

„Ovaj strateški projekt bit će dodatni impuls kako bi Kaštel privukao brojne posjetitelje, ne samo za vrijeme ljetne sezone, već i tijekom čitave godine. Njime želimo svim našim sugrađanima, Istrijanima i turistima približiti prošlost ovoga grada i aktivirati ogroman potencijal kulturne baštine te još snažnije oživjeti starogradsku jezgru“, rekao nam je gradonačelnik Pule, Boris Miletić.

Obnova Kaštela pokrenuta je s ciljem valorizacije bogate povijesti pulskog fortifikacijskog sustava uz stvaranje nove turističke ponude koja predstavlja sinergiju između nasljeđa vojne baštine i suvremene kulture življenja. Projekt se provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i planira se u cijelosti završiti do studenoga 2022. godine, za što je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano sufinanciranje od 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

„I Grad Pula kao i partneri izrazito su zadovoljni što se, usprkos situaciji s korona virusom, projekt za sada provodi sukladno planiranoj dinamici, međutim teško je sa sigurnošću predvidjeti budući razvoj situacije“, istaknuo je Miletić.

Građevinski radovi u sklopu projekta otvoreni su početkom listopada ove godine, a ovih je dana u tijeku priprema gradilišta za izvođenje radova na izgradnji dizala koje će povezivati tunele Zerostrasse i podzemne prostorije utvrde Kaštel s atrijskim dvorištem utvrde.

Osim kroz infrastrukturne radove na obnovi objekata, Povijesni i pomorski muzej Istre sudjeluje u sklopu ITU Mehanizma i u realizaciji značajne izložbe o pulskim fortifikacijama, koja će obuhvatiti izložbene prostore Muzeja na Kaštelu kao i tunelske prostore.

„Izložbom se želi prikazati cjelokupan sustav obrane Tvrđave Pula, njezine obrambene sektore i pojaseve te pojedinačno predstaviti sve fortifikacijske objekte, od obalnih i pojasnih tvrđava do skupina obrambenih građevina. Izložbom će se posjetiteljima predočiti teritorij koji je Tvrđava Pula obuhvaćala i posebno prikazati lokalitete obrambenih građevina, njihovu pristupačnost i stanje u kojem se nalaze. Naglasak će biti na razdoblju austrijske uprave, koja organizira ratnu luku, otvara Arsenal, a paralelno s time, kroz nekoliko faza, odvija se izgradnja različitih modela tvrđava, koje su svoj oblik mijenjale usporedo s izmjenama u razvoju vojnih strategija i prema novim tehnološkim dosezima u izradi naoružanja i u izgradnji brodova.“, istaknuo je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Gracijano Kešac.

Realizacija čitavog projekta i završetak obnove Kaštela svakako će doprinijeti obogaćivanju turističke ponude grada te na zanimljiv i interaktivan način približavanju ove povijesne utvrde svim turistima koji posjete Pulu. Posebno je važno da će se izgradnjom lifta za pristup Kaštelu i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre omogućiti lakši pristup turistima treće životne dobi koji ostvaruju vrlo značajan udio u turističkim dolascima u Puli.

Naime, kako je naglasila Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule, spajanje povijesne baštine i modernih tehnologija kao i omogućavanje turistima da na taj način upoznaju kulturnu baštinu trend je u svijetu pa i ovaj projekt na taj suvremen način želi približiti i učiniti dostupnom turističku ponudu grada Pule njezinim posjetiteljima, ali i očuvati i zaštititi kulturnu baštinu. „Cilj projekta je i povećati posjećenost tom dragulju koji upravo zbog svoje slabije pristupačnosti zaostaje u broju posjeta za ostalim atrakcijama Pule“, dodala je.

Najveća investicija u Puli definitivno je obnova Arheološkog muzeja Istre koja je počela još 2013. godine, gdje će se do kraja godine ili početkom sljedeće ponovno useliti ravnateljstvo, a počet će se održavati i izložbe te ostala događanja. Uređenje stalnog postava očekuje se tijekom sljedeće dvije godine. Tada će biti dovršena najveća investicija u hrvatsku kulturu u vrijednosti više od 100 milijuna kuna.

Novi muzej imat će i multimedije, pristup osobama u kolicima te onima slabije pokretljivosti, bit će mjesto edukacije i druženja, organizirat će se stručna predavanja i razna događanja za domaće i strane posjetitelje.

Između dva muzeja, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Arheološkog muzeja Istre, smješteno je Malo rimsko kazalište koje je ovih dana također postalo gradilište.

Tako će jedan od pulskih najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika, Malo rimsko kazalište po završetku rekonstrukcije postati novo mjesto susreta u Puli. Do prije desetak godina koristilo se kao jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti, ali se zbog oštećenosti prestalo koristiti.

U sklopu projekta „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta”, vrijednog 17,8 milijuna kuna,  izvršit će se djelomična obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala, ali i revitalizirala ova iznimna lokacija kulturne baštine.

Malo rimsko kazalište koristit će se kao obnovljeni kulturno-povijesni spomenik na kojem će se integrirati obrazovni i kulturni sadržaji. Planiraju se održavati Međunarodni festival antičkog teatra Drama Mediterana, programi Pulskog filmskog festivala, koncerti, gladijatorske borbe, suradnje s umjetničkim školama te brojne druge kulturne manifestacije.

„Zadovoljan sam što će nakon završetka radova Malo rimsko kazalište biti dobar primjer izvrsnosti u konzervaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara. Završetkom obnove Kaštela zajedno s uređenjem Malog rimskog kazališta zaokružit će se nova turistička ponuda koja zadovoljava potrebe današnjice, ali i valorizira bogatu povijest pulskog fortifikacijskog sustava na koju smo iznimno ponosni“, smatra pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Tekst: Paola ALBERTINI

Leave a Reply


4 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum