Pjesnička večer Enesa Kiševića u kazalištu Dr. Inat

Umjetnost koja mijenja i čini nas boljim ljudima

• Počevši od svojih najranijih stihova pa sve do pjesme napisane večer prije, ponudio je pjesnik i glumac Enes Kišević mnogobrojnoj pulskoj publici koja se krajem prošlog tjedna okupila u dvorani Kazališta Dr. Inat u Društvenom centru Rojc riječi koje njeguju dušu, srce i um. Poetska večer pod nazivom “Lampa u prozoru” bila je posvećena ljubavi, a s obzirom da je u pitanju Kišević bila je neodvojiva od mudrosti i propitivanja čovjekovog postojanja i ostavštine.

Kišević se, međutim, nije limitirao samo na svoj rad nego je gladnim ušima prisutnih ponudio i pjesme naših velikana, kao što su to Dobriša Cesarić i Jure Kaštelan, čaroliju perzijskog pjesnika Mevlana Rumija te niza nepoznatih autora koji su mu, kako kaže, najdraži. Začinio je to i riječima Nikole Tesle, Homera, i sve tečno isprepleo humorom, anegdotama i sjećanjima na drage mu osobe, poput Zorana Radmilovića i Branka Fučića. Večer je inače posvetio dvjema ženama – svojoj majci i majci Branka Sušca, voditelja Dr. Inata, koja je bila ljubav njegovog života.

Kiševićev s majstorijom vodi publiku labirintima svojih i tuđih emocija i razmišljanja, vješto i nepretenciozno, zaogrnuvši prisutne prijateljskom toplinom i čineći opipljivom univerzalnu ljubav koja nas sve spaja. U tom svijetu umjetnost i kultura su moćno sredstvo istraživanja, preispitivanja, praćenja i promijene nas samih i konzekventno svijeta koji nas okružuje. A nakon uranjanja u te dubine izlazi se kao bolje biće no što se bilo prije svega sat i pol.

Toplom ugođaju doprinijela je i Lea Šprajc, mlada kantautorica izuzetnog vokala koja je u pratnji svoje gitare izvela UNESCOM zaštićene međimurske popevke, nekolicinu svojih autorskih pjesama kojima nastavlja graditi naslijeđenu baštinu, ali i uglazbljenim antologijskim pjesmama kao što je to „Pjesma iz predgrađa“ Dobriše Cesarića u aranžmanu Ibrice Jusića. Za kraj, pozvala je publiku da joj se pridruži u pjevanju pjesme „Klinček stoji pod oblokom“, što su Puljani sramežljivo i prihvatili.

Pjesnička večer Enesa Kiševića “Lampa u prozoru” uz glazbenu gošću Leu Šprajc realizirana je u sklopu projekta GRAD(imo) ROJC kojeg provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Čarobnjakov šešir, Merlin, Metamedij i Zelena Istra. Svrha projekta je unapređenje modela upravljanja u DC Rojc.

Tekst Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Fotografije iz arhive Saveza udruga Rojca

Leave a Reply


2 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum