Održana CIRKUSKA PREDSTAVA-KABARE „RAŠIRI SVOJA KRILA“ U ROJCU

Premijera cirkuske predstave-kabarea „Raširi svoja krila“ održana je u utorak, 30. lipnja u kazalištu Dr. Inat u Društvenom centru Rojc.

U predstavi su glavne uloge tumačile osobe s intelektualnim poteškoćama uz podršku četiri umjetnika suvremenog cirkusa. Režiju potpisuje Domagoj Šoić, a autor glazbe i izvedbe muzike uživo Marijan Jelenić. U predstavi su igrali: Emin Bašić, Jadranka Žinić Mijatović, Kristina Smiljanić, Neven Kresina, Nikola Mijatović, Milan Manić, Ornela Ujčić, Tomislav Bašić, Vladana Manić i Žarko Sinčić.

Tijekom premijere publika se mogla uvjeriti u samu uspješnost predstave, a pljeskanjem je pomogla glumcima i na taj način ih bodrila i izmamila im osmjeh na licu. Inovativna uporaba klasičnih cirkuskih rekvizita, ali i uvođenje novih, prilagođenih osobama sa ograničenom pokretljivošću (najlon, plastični štapovi) rezulturala je jednom nepretencioznom ležernošću, ali i gotovo sanjivom atmosferom. Energična i zarazna glazba još je više doprinijela ugođaju, a sve je završilo gromoglasnim aplauzom i podjelom priznanja glumcima. Nakon dame predstave publika je postavljala pitanja izvođačima i mentorima, a svi su bili složni da ovaj projekt vrijedi ponoviti te da bi predstava trebala gostovati diljem regije.

„Cilj ove predstave je osnaživanje osoba sa invaliditetom, upoznavanje ljudi sa problematikom ove populacije kroz umjetnost, senzibilizacija čitavog društva da prihvati različitosti. Podizanjem svijesti o mogućnostima osoba s intelektualnim poteškoćama u kreiranju kulturno – umjetničkog programa stvara se tolerantno okruženje u društvu. Okosnicu predstave čini šest osoba s intelektualnim poteškoćama koji su kroz dva i po mjeseca vježbali različite cirkuske vještine i uvježbavali točke koje će prezentirati. Fokus je na tome da cijelu predstavu izvedu osobe s invaliditetom, a da profesionalna podrška bude minimalna. Ova predstava zagovara i pripada inkluzivnim izvedbenim praksama u kazalištu“, piše u opisu predstave.

Stručna suradnica na projektu je Petra Pletikos, a kostimografiju i scenografiju potpisuje Gordana Vidak. Za tehniku se pobrinuo Damien Daille dok je dizajn plakata rad Vjerana Juhasa. Produkciju potpisuje Irena Boljunčić Gracin i udruga Čarobnjakov šešir.

Predstava “Raširi svija krila” realizirana je u sklopu projekta GRAD(imo) ROJC kojeg provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Čarobnjakov šešir, Merlin, Metamedij i Zelena Istra. Svrha projekta je unapređenje modela upravljanja u DC-u Rojc.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije iz arhive GRAD(imo) ROJC

Leave a Reply


+ 2 = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum