Danilo Bingham izlaže u MMC galeriji u Umagu

„Sailing – Ricordi d’infanzia“

• Tekst i fotografije Lidija KUHAR

• Radovi umaškog umjetnika Danila Binghama objedinjeni pod nazivom „Sailing – Ricordi d’infanzia“ predstavljeni su u utorak, 10 svibnja u MMC galeriji Grada Umaga. Izložbu su u prisustvu autora otvorili Sanja Benčić iz Ustanove Festum i kustos i autor predgovora katalogu, povjesničar umjetnosti Marino Baldini, a na samom početku večeri, u prepunoj MMC galeriji, nastupio je mještoviti pjevački zbor ZT “Fulvio Tomizza”.

Baldini je rekao da akvareli umaškog autora Danila Binghama donose novi ciklus veoma zanimljivih radova, edukativnih, gotovo romantičnih, ali i intimističkih, kao i filmofilskih u duhu boljih kinoteka.

“Umjetnikova naracija kao da priziva sjećanja, nižući teme vezane uz priobalje, more, intimizam kuće, jedrenje, sakralno, mladost. Danilo Bingham likovno pripovijeda veoma jasno i pregledno, ali u isto vrijeme koristeći ikonografiju koja nas obuzima prema doživljenom, intimističkom, psihološki artikuliranom. Niz primjera njegovih kompozicija ovoga ciklusa pripovijedaju gradnju koju možemo smatrati edukativnom. Za mene su to prije svega oblikovanja u ležernosti likovnog prikaza, ali naravno, i tematski, iako način umjetnikova rada dopušta introspekciju, uživljavanje i slojevitost pojedinih radova. Poput plovidbe kroz mladost, djela ovoga ciklusa žele biti konkretan primjer, ali nose također univerzalnu poruku. Tematsku, u isto vrijeme opću, pojedinačnu i zajedničku. U likovnom smislu koherentan niz koji nije historiografski, ali je osobno povijestan, primjeren osobnom razumijevanju, ali i kolektivno, odnosno društveno razumljiv. Čitljivost atributa ne čini ga složenim za interpretaciju. Poput vjetra koji puno jedra, povezan je u čvrsti niz radova s karakteristikama dobro posloženog slikarskog tematskog ciklusa. Njegova naracija, iako željeno likovno jasna i dovršena, pripovijeda vrijednosti tematski konkretnog i likovno dorečenog sklada”, istaknuo je Baldini.

Zanimljivost izložbe bila je i u tome što je ispod svake slike, od kojih su mnoge bile inspirirane filmom „Veliki plavi put“ (La grande strada azzurra) iz 1957. godine koji je djelomično snimljen i u Umagu, bila naznačena cijena u tisućama eura koja je bila izrazito velika i nepristupačna. Međutim Danilo Bingham je odlučio da će svatko kome se sviđa neka od 28 izloženih slika, tu sliku dobiti gratis, kao sjećanje na ovu izložbu, umjetnika i njegov životni put u kojem važnu ulogu ima vjera. “Amazing Grace” bila je prva od nekoliko skladbi koju je na usnoj harmonici odsvirao Frank Bosch, a na kraju je ponovno nastupio i zbor te s nekoliko nostalgičnih izvedbi zaokružio ovu, za mnoge posjetitelje, vrlo emotivnu večer.

Danilo Bingham, rođen je u Rijeci 1958. godine. Mladost provodi u Umagu, a zatim u Zagrebu gdje upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, nastavnički smjer 1990. godine. Diplomirao je 1995. godine u klasi profesora Kokota, Kesera i Tanaya. Sudionik je mnogih likovnih kolonija i susreta slikara na kojima uživa u zajedništvu stvaranja i razmjeni iskustva.

Izložba je financirana sredstvima Ustanove FESTUM, Grada Umaga, Istarske županije – Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost i Ministarstva kulture i medija RH, a može se posjetiti do 26. svibnja.

Leave a Reply


− 3 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum